Kruche ciasta z owocami uwielbiam we wszystkich kombinacjach,
ale gruszek z chałwą jeszcze nie łączyłam i byłam bardzo ciekawa tego duetu.
Wyszło świetnie! Ciasto zachwyca niezwykłym smakiem i aromatem. Może
zaskoczycie nim gości przy najbliższej okazji?
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła lub margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 żółtek
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g chałwy waniliowej
- ok. 800 g gruszek
- cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do
pieczenia i kakao. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość
siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta.
Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę. Pierwszą porcję (może być nieco
mniejsza) formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w zamrażalce. Drugą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 26 cm wyłożonej
papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Gruszki: Owoce cienko obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy na ćwiartki.
Pianka chałwowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na
sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypując cukier. Na koniec wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i drobno pokruszoną chałwę. Delikatnie mieszamy z pianą.
Wykonanie: Na schłodzonym spodzie ciasta układamy
ćwiartki gruszek, jedna przy drugiej. Na gruszkach równo rozprowadzamy piankę
chałową. Na wierzch ciasta ścieramy lekko zmrożoną kulkę ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy. Gotowe
ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo smaczne ciasto gości u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie oryginalne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńGruszki to nie owoce, które pierwsze przychodzą mi do głowy kiedy myślę o cieśnie, ale będę musiał spróbować.
OdpowiedzUsuńCzym można zastapić chałwę? W tych najpopularniejszych niestety sa arachidy :(
OdpowiedzUsuńChałwę w tym przepisie można po prostu pominąć i otrzymamy wtedy ciasto z pianką bezową. Piekę bardzo dużo podobnych ciast kruchych, więc zachęcam do przejrzenia etykiety "ciasta - kruche i tarty" w lewej szpalcie od góry. Największą popularnością cieszy się kruche ciasto z gruszkami na budyniu. Pozdrawiam!
Usuń