środa, 23 września 2015

PUSZEK Z MAKIEM I GRUSZKAMI




Puszysty biszkopt z makiem i gruszkami to ciasto, które powstało pod wpływem chwili w sezonie gruszkowym, ale okazało się tak pyszne, że mam już zamówienie na kolejną porcję. Delikatne i lekkie, z chrupiącym makiem i soczystymi gruszkami. Robi się je szybko i łatwo, a świeżość zachowuje przez kilka dni. Idealne ciasto do upieczenia w środku tygodnia, aby codziennie było coś słodkiego do kawy.

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 średnie gruszki
  • ok. 1 szklanki cukru pudru na lukier

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych  i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem z makiem wsypujemy do masy jajecznej.  Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Dodajemy gruszki obtoczone mąką ziemniaczaną i jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby równo rozłożyły się w cieście.
Masę przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i smarujemy lukrem przygotowanych z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.

1 komentarz:

  1. Ale świetna kombinacja, takiego ciasta jeszcze nie widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń