Puszysty biszkopt z makiem i gruszkami to ciasto, które powstało
pod wpływem chwili w sezonie gruszkowym, ale okazało się tak pyszne, że mam już
zamówienie na kolejną porcję. Delikatne i lekkie, z chrupiącym makiem i
soczystymi gruszkami. Robi się je szybko i łatwo, a świeżość zachowuje przez
kilka dni. Idealne ciasto do upieczenia w środku tygodnia, aby codziennie było
coś słodkiego do kawy.
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki maku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 średnie gruszki
- ok. 1 szklanki cukru pudru na lukier
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z 2
łyżkami mąki ziemniaczanej.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewamy i razem z makiem wsypujemy do masy
jajecznej. Delikatnie mieszamy przy
pomocy szpatułki. Dodajemy gruszki obtoczone mąką ziemniaczaną i jeszcze raz
delikatnie mieszamy, aby równo rozłożyły się w cieście.
Masę przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26
cm natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy i
smarujemy lukrem przygotowanych z cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Ale świetna kombinacja, takiego ciasta jeszcze nie widziałam :-)
OdpowiedzUsuń