sobota, 5 września 2015

KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM




Świetne, szybkie danie na porządny obiad dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi papryki zwykłe, duszone udka nabierają charakteru, zyskując na smaku i kolorze. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i sałatą. Polecam!

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • gałązka lubczyku (lub suszony)
  • gałązka tymianku (lub suszony)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Umyte i osuszone udka obsmażamy z wszystkich stron na oleju i przekładamy do garnka. Na tłuszczu po smażeniu udek szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa, czyli paprykę, marchewkę, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę lub talarki. Wszystko razem podsmażamy około 5 minut i przekładamy do mięsa. Dodajemy lubczyk, tymianek, ziele angielskie i ziarenka pieprzu oraz sól i pieprz do smaku. Całość zalewamy wodą i gotujemy około 40 minut, do miękkości mięsa (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo). Udka wyjmujemy, a warzywa w sosie miksujemy przy pomocy blendera. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wkładamy do sosu i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować do niedzielnego obiadu!
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń