Świetne, szybkie danie na porządny obiad dla całej rodziny.
Dzięki dodatkowi papryki zwykłe, duszone udka nabierają charakteru, zyskując na
smaku i kolorze. Najlepiej smakują z młodymi ziemniakami i sałatą. Polecam!
- 1 kg udek z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 duże cebule
- 1 duża marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- gałązka lubczyku (lub suszony)
- gałązka tymianku (lub suszony)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 500 ml wody
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Umyte i osuszone udka obsmażamy z wszystkich stron na oleju
i przekładamy do garnka. Na tłuszczu po smażeniu udek szklimy cebulę pokrojoną
w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa, czyli paprykę, marchewkę, pietruszkę i
selera pokrojone w kostkę lub talarki. Wszystko razem podsmażamy około 5 minut
i przekładamy do mięsa. Dodajemy lubczyk, tymianek, ziele angielskie i ziarenka
pieprzu oraz sól i pieprz do smaku. Całość zalewamy wodą i gotujemy około 40
minut, do miękkości mięsa (lub 12 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie
turbo). Udka wyjmujemy, a warzywa w sosie miksujemy przy pomocy blendera. W
razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso wkładamy do sosu i
posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Muszę wypróbować do niedzielnego obiadu!
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/