piątek, 18 września 2015

MUSZTARDA Z JABŁEK




Musztardę z jabłek zrobiłam w ramach małego, jesiennego eksperymentu i mimo że za tradycyjną musztardą średnio przepadam, z tej naprawdę jestem zadowolona. Opracowałam dość prosty przepis, który w zależności od upodobań można dowolnie modyfikować zwiększając lub zmniejszając ilość gorczycy, lub dodając ulubionych przypraw. Otrzymamy musztardę słodko-pikantną z wyczuwalnym smakiem jabłek, dobrą do wędlin i kiełbasek. Dodałam jej także do sosu winegret oraz do gulaszu mięsnego. Sprawdza się naprawdę zadziwiająco dobrze. Taką musztardę to może nawet i ja polubię!

Składniki na ok. 1 litr musztardy:
  • 2 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g białej gorczycy (2 opakowania)
  • 1 łyżka soli
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, mieszamy z cukrem i smażymy na małym ogniu, często mieszając, ok. 30 – 60 min w zależności od gatunku jabłek, do czasu aż wszystkie się rozpadną. Wysmażone jabłka przecieramy przez gęste sito.
Gorczycę mielimy w młynku do kawy lub malakserze zupełnie drobno, lub zostawiając większe cząsteczki. Dodajemy do przetartych jabłek razem z solą, kurkumą, octem jabłkowym i olejem. Całość doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do małych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut.

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie :-) Jadłabym to prosto ze słoika :-)

    OdpowiedzUsuń