poniedziałek, 21 września 2015

TORCIK Z MUSEM GRUSZKOWYM




Jesienny, biszkoptowy torcik z musem gruszkowym i bitą śmietaną. Lekki i pyszny – polecam!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki kakao
Mus gruszkowy:
  • 1 kg gruszek
  • 3 łyżki żelatyny + ¼ szklanki wrzątku
  • 200 ml wody
  • 50 ml rumu
  • ½ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki wrzątku
Poncz:
  • 100 ml herbaty earl Grey
  • 50 ml rumu
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki cukru
Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła lub margaryny

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 30 minut. Studzimy. 

Mus gruszkowy: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Zalewamy wodą i rumem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz goździki. Gotujemy ok. 10 – 15 minut na średnim ogniu, do momentu gdy gruszki zaczną się robić szkliste. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia, wyjmujemy goździki, dodajemy szczyptę cynamonu i całość miksujemy blenderem na mus.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, wlewamy do wciąż gorącego musu i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku, studzimy, wlewamy do śmietany i miksujemy.

Poncz: Cukier rozpuszczamy w ciepłej herbacie, studzimy i dodajemy rum oraz sok z cytryny.

Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę z masłem umieszczamy w metalowej lub szklanej miseczce nad parującą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia.

Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki i nasączamy połową ponczu. Wykładamy przestudzony i zaczynający tężeć mus gruszkowy, a następnie bitą śmietanę. Układamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.

1 komentarz: