Jesienny, biszkoptowy torcik z musem gruszkowym i bitą
śmietaną. Lekki i pyszny – polecam!
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 1 kg gruszek
- 3 łyżki żelatyny + ¼ szklanki wrzątku
- 200 ml wody
- 50 ml rumu
- ½ szklanki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 5 goździków
- szczypta cynamonu
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- ¼ szklanki wrzątku
- 100 ml herbaty earl Grey
- 50 ml rumu
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła lub margaryny
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę i kakao
przesiewamy i delikatnie mieszamy z ciastem przy pomocy szpatułki. Ciasto
wylewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 20 x 26 cm wysmarowanej tłuszczem
lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez 30
minut. Studzimy.
Mus gruszkowy: Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
i kroimy w cienkie plasterki. Zalewamy wodą i rumem. Dodajemy cukier, cukier
waniliowy oraz goździki. Gotujemy ok. 10 – 15 minut na średnim ogniu, do
momentu gdy gruszki zaczną się robić szkliste. Po tym czasie garnek zdejmujemy
z ognia, wyjmujemy goździki, dodajemy szczyptę cynamonu i całość miksujemy
blenderem na mus.
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, wlewamy do
wciąż gorącego musu i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku, studzimy, wlewamy
do śmietany i miksujemy.
Poncz: Cukier rozpuszczamy w ciepłej herbacie,
studzimy i dodajemy rum oraz sok z cytryny.
Polewa czekoladowa: Połamaną czekoladę z masłem
umieszczamy w metalowej lub szklanej miseczce nad parującą wodą. Mieszamy do
rozpuszczenia.
Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na
dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki i
nasączamy połową ponczu. Wykładamy przestudzony i zaczynający tężeć mus
gruszkowy, a następnie bitą śmietanę. Układamy drugi blat biszkoptu i nasączamy
go pozostałym ponczem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową.
jaki śliczny równiutki :)
OdpowiedzUsuńPrzepis ok👍
OdpowiedzUsuń