W moim jesiennym sadzie owoce kuszą ferią barw, smaków i
aromatów. Część z nich wykorzystałam na ten pyszny, wykwintny dżem z dodatkiem goździków, cynamonu, imbiru oraz rodzynek. Dzięki przyprawom nabrał odświętnego charakteru i
wykwintnego smaku. Robię go nie po raz pierwszy (bazując na przepisie z „Tradycyjnej
kuchni polskiej”), lecz tym razem dodałam garść aronii, dzięki której zachęca
nie tylko smakiem, ale i piękną, głęboką barwą. Będzie świetny nie tylko na
słodkie śniadanie na bułeczce, ale też do przekładnia zimowych ciast i
pierników. Polecam!
- 1 kg jabłek
- 1 kg gruszek
- 1 kg śliwek
- garść aronii (opcjonalnie dla koloru)
- 1 kg cukru
- 100 g rodzynek
- 7 – 10 goździków
- kawałek kory cynamonu lub ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek startego świeżego imbiru lub ¼ łyżeczki suszonego
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
cienkie plasterki.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w
drobną kostkę.
Śliwki pestkujemy. Aronię obrywamy z gałązek.
Wszystkie owoce wkładamy do dużego garnka i mieszamy z
cukrem. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby puściły sok. Po
tym czasie gotujemy je około jednej godziny, na średnim ogniu, bez pokrywki,
często mieszając. Dodajemy rodzynki, goździki, cynamon i imbir. Gotujemy
kolejne pół godziny, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorący dżem przelewamy
do słoików. Zakręcamy i na 15 minut odstawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Takie mieszane dżemy są najlepsze - zwłaszcza w kombinacji jakiegoś owocu + jabłek - wówczas dżem jest wyraźnie smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńDżem najbardziej smakuje mi zimową porą, ponieważ pozwala mi to chociażby przez chwilę poczuć smak lata.
OdpowiedzUsuńdżem super:-) ale dla mnie zdecydowanie za słodki:-)
OdpowiedzUsuńMożna dodać odrobinę mniej cukru, choć kilogram na 3 kg owoców to z pewnością nie jest zawyżona ilość. Dla mnie dżem musi być słodki, tym bardziej, że cukier spełnia też funkcję konserwującą. No i wszystko zależy też od stopnia słodkości owoców, które na dżem przeznaczamy.
Usuńmiałam bardzo słodkie owoce:-) genialny i faktycznie wykwintny:-)
OdpowiedzUsuńczęsto robię mieszane dżemy - zwłaszcza lubię łączyć śliwki, brzoskwinie i jabłka :)
OdpowiedzUsuń