środa, 9 września 2015

WYKWINTNY DŻEM WIELOOWOCOWY




W moim jesiennym sadzie owoce kuszą ferią barw, smaków i aromatów. Część z nich wykorzystałam na ten pyszny, wykwintny dżem z dodatkiem goździków, cynamonu, imbiru oraz rodzynek. Dzięki przyprawom nabrał odświętnego charakteru i wykwintnego smaku. Robię go nie po raz pierwszy (bazując na przepisie z „Tradycyjnej kuchni polskiej”), lecz tym razem dodałam garść aronii, dzięki której zachęca nie tylko smakiem, ale i piękną, głęboką barwą. Będzie świetny nie tylko na słodkie śniadanie na bułeczce, ale też do przekładnia zimowych ciast i pierników. Polecam!

Składniki na ok. 7 słoików:
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg śliwek
  • garść aronii (opcjonalnie dla koloru)
  • 1 kg cukru
  • 100 g rodzynek
  • 7 – 10 goździków
  • kawałek kory cynamonu lub ¼ łyżeczki cynamonu
  • kawałek startego świeżego imbiru lub ¼ łyżeczki suszonego

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki.
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
Śliwki pestkujemy. Aronię obrywamy z gałązek.
Wszystkie owoce wkładamy do dużego garnka i mieszamy z cukrem. Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby puściły sok. Po tym czasie gotujemy je około jednej godziny, na średnim ogniu, bez pokrywki, często mieszając. Dodajemy rodzynki, goździki, cynamon i imbir. Gotujemy kolejne pół godziny, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gorący dżem przelewamy do słoików. Zakręcamy i na 15 minut odstawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

6 komentarzy:

  1. Takie mieszane dżemy są najlepsze - zwłaszcza w kombinacji jakiegoś owocu + jabłek - wówczas dżem jest wyraźnie smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżem najbardziej smakuje mi zimową porą, ponieważ pozwala mi to chociażby przez chwilę poczuć smak lata.

    OdpowiedzUsuń
  3. dżem super:-) ale dla mnie zdecydowanie za słodki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać odrobinę mniej cukru, choć kilogram na 3 kg owoców to z pewnością nie jest zawyżona ilość. Dla mnie dżem musi być słodki, tym bardziej, że cukier spełnia też funkcję konserwującą. No i wszystko zależy też od stopnia słodkości owoców, które na dżem przeznaczamy.

      Usuń
  4. miałam bardzo słodkie owoce:-) genialny i faktycznie wykwintny:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. często robię mieszane dżemy - zwłaszcza lubię łączyć śliwki, brzoskwinie i jabłka :)

    OdpowiedzUsuń