wtorek, 22 września 2015

DŻEM Z GRUSZEK I ARONII




Aronia – moje czarne, ogrodowe złoto – tym razem w duecie z gruszkami powędrowała do słoiczków w postaci pysznego dżemu. O jej zdrowotnych właściwościach pisałam przy syropie z aronii. Dzięki dużej zawartości pektyn idealnie nadaje się też na dżemy. Nie wymaga długiego wysmażania i pięknie zagęszcza nawet dość soczystą gruszkę. Do tego ten głęboki kolor i cudny smak. Z tej porcji otrzymałam 8 niedużych słoiczków. Gorąco polecam!

  • 2 kg gruszek, po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych
  • 1 kg aronii
  • 800 g cukru
  • ½ szklanki wody
  • 10 goździków

Gruszki kroimy w cienkie plasterki, zasypujemy 300 g cukru, dodajemy goździki i gotujemy na średnim ogniu, do momentu aż zrobią się szkliste i zaczną się rozpadać.
Do aronii wlewamy pół szklanki wody, dodajemy 500 g cukru i gotujemy na średnim ogniu, często mieszając ok. 30 min.
Z masy gruszkowej wyjmujemy goździki. Aronię łączymy z gruszkami i miksujemy blenderem na gładko (jeśli chcemy mieć w dżemie duże kawałki owoców ten etap pomijamy). Dżem stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gorącym napełniamy słoiczki, mocno zakręcamy i odstawiamy na 30 minut do góry dnem. 

2 komentarze:

  1. Przpis brzmi smakowicie, musze spóbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten dżem jest przepyszny.Polecam bo warto takie pyszności zajadać.

    OdpowiedzUsuń