poniedziałek, 7 września 2015

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I CHAŁWĄ




Kruche ciasta z owocami uwielbiam we wszystkich kombinacjach, ale gruszek z chałwą jeszcze nie łączyłam i byłam bardzo ciekawa tego duetu. Wyszło świetnie! Ciasto zachwyca niezwykłym smakiem i aromatem. Może zaskoczycie nim gości przy najbliższej okazji?

Kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 żółtek
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka chałwowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
  • ok. 800 g gruszek
  • cukier puder do oprószenia

Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę. Pierwszą porcję (może być nieco mniejsza) formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w zamrażalce. Drugą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Gruszki: Owoce cienko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki.

Pianka chałwowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypując cukier. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i drobno pokruszoną chałwę. Delikatnie mieszamy z pianą.

Wykonanie: Na schłodzonym spodzie ciasta układamy ćwiartki gruszek, jedna przy drugiej. Na gruszkach równo rozprowadzamy piankę chałową. Na wierzch ciasta ścieramy lekko zmrożoną kulkę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy 50 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy. Gotowe ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne ciasto gości u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się takie oryginalne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gruszki to nie owoce, które pierwsze przychodzą mi do głowy kiedy myślę o cieśnie, ale będę musiał spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastapić chałwę? W tych najpopularniejszych niestety sa arachidy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałwę w tym przepisie można po prostu pominąć i otrzymamy wtedy ciasto z pianką bezową. Piekę bardzo dużo podobnych ciast kruchych, więc zachęcam do przejrzenia etykiety "ciasta - kruche i tarty" w lewej szpalcie od góry. Największą popularnością cieszy się kruche ciasto z gruszkami na budyniu. Pozdrawiam!

      Usuń