sobota, 30 września 2017

CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI DYNIOWE




Proponuję dziś wypiek w jesiennym klimacie – przytulone drożdżówki z musem dyniowym i cynamonem. Niezwykle aromatyczne i pyszne! Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni jest nieco cięższe i bardziej wilgotne, ale za to dłużej zachowuje świeżość. Upieczone w dużej tortownicy przypominają bukiet jesiennych kwiatów…

Składniki na 12 drożdżówek (tortownica o średnicy 27 – 28 cm):
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni
  • ¼ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
  • 50 g roztopionego masła
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wrzącej wody

Ciasto: Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru, dodajemy letnie mleko, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże, resztę cukru, roztrzepane jajko, masło, mus z dyni, szczyptę soli i przyprawę do piernika. Zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. 

Wykonanie: Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm. Smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 12 równych części. Roladki układamy w niewielkich odstępach w tortownicy o średnicy 27 – 28 cm z dnem wyłożonych papierem do pieczenia i bokami wysmarowanymi masłem. Odstawiamy na 30 minut do wyrastania, podczas którego drożdżówki ciasno się ze sobą postykają.
Po tym czasie tortownicę wstawiamy na 20 minut do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Drożdżówki studzimy w blaszce, a następnie delikatnie zdejmujemy obręcz tortownicy.

Lukier: Do cukru pudru wlewamy po 1 łyżce gorącej wody, rozcierając do momentu uzyskania gęstego lukru. Polewamy drożdżówki.


Przepis powstał na podstawie drożdżówek dyniowych z serem

środa, 27 września 2017

MUSZLE Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM W SOSIE BRIE



Faszerowane muszle makaronowe to świetna propozycja na oryginalny obiad lub większą imprezę. Nadziałam je jednym z naszych ulubionych i wielokrotnie wypróbowanych połączeń z kurczaka, szpinaku i sera pleśniowego. Tym razem użyłam nieco łagodniejszego w smaku sera Brie, choć Gorgonzola lub Lazur też świetnie by tu pasowały. Danie jest może niezbyt fotogeniczne (a przynajmniej ja nie umiałam go ładnie sfotografować), ale w smaku, zapewniam,  jest rewelacyjne!
 
  • 1 opakowanie makaronu w kształcie muszli
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g sera brie
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
Sos serowy:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 125 g sera brie
  • sól, pieprz
  • 100 g sera mozzarella

Szpinak rozmrażamy. Pierś kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Dusimy ok. 5 minut, a następnie dodajemy ser brie i śmietankę. Mieszając, dusimy kolejne 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy podsmażonego wcześniej kurczaka. Mieszamy.
Muszle makaronowe gotujemy w osolonym wrzątki al dante.  Napełniamy farszem szpinakowym i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Przygotowujemy sos serowy. Śmietankę podgrzewamy z serem brie, do jego rozpuszczenia. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sosem polewamy muszle w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy tartym serem mozzarella i zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

poniedziałek, 25 września 2017

CIASTO MICHAŁEK




Michałki to od lat jedne z najpopularniejszych cukierków w naszych domach. Te klasyczne nadziewane są masą kakaową z mielonymi orzechami, oblane czekoladową polewą. I właśnie takich użyłam do przygotowania ciasta na jedną z domowych imprez. Dodałam nutkę kawy i alkoholu, a dla kontrastu dżem malinowy. Wyszło bardzo fajne, smaczne i eleganckie ciasto!

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 10 cukierków Michałków klasycznych
  • 2 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml rumu lub wódki
  • ½ słoika dżemu malinowego lub wiśniowego
  • ok. 5 cukierków Michałków klasycznych

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną i lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka, a na koniec mąkę przesianą z kakao. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy o wym. 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy w formie.

Krem: W rondelku podgrzewamy 200 ml śmietany. Dodajemy cukierki Michałki i mieszając przy pomocy rózgi, podgrzewamy do momentu aż się rozpuszczą. Nie gotujemy. Masę studzimy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Pozostałe 300 ml śmietany ubijamy na sztywno. Dodajemy schłodzoną masę michałkową, ponownie ubijamy i wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkie ilości gorącej wody. Miksujemy.

Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. 

Wykonanie: Łyżkę kawy rozpuszczalnej zalewamy 200 ml gorącej wody. Studzimy i dodajemy wódkę. Niewielką ilością ponczu nasączamy biszkopt w blaszce. Smarujemy kremem z Michałkami, a na nim układamy podłużne biszkopty nasączone pozostałym ponczem z kawy i rumu. We wgłębienia między biszkoptami nakładamy niewielkie porcje dżemu (najlepiej robić to przy pomocy rękawa cukierniczego). Na wierzch wykładamy masę śmietanową. Wyrównujemy i posypujemy kilkoma Michałkami startymi na dużych oczkach tarki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

czwartek, 21 września 2017

ROGALIKI FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I CYNAMONEM



Nie zawsze znajduję czas na pieczenie ciast i ratuję się wówczas szybkimi pomysłami na wykorzystanie tego co mam w lodówce. Tak powstały te ekspresowe rogaliki. Ciasto francuskie posmarowałam masą cynamonową, dołożyłam plasterki jabłka i po kilku chwilach w domu unosił się aromatyczny zapach najlepszej szarlotki, który zwabił do kuchni wszystkich domowników. 

Składniki na 14 rogalików:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 50 g miękkiego masła
  • 4 – 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 1 – 2 jabłka
  • 1 jajko
  • cukier gruboziarnisty

Masło miksujemy z cukrem trzcinowym i cynamonem. Jabłko obieramy i kroimy w cienkie plasterki (można skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało). Ciasto francuskie kroimy na trójkąty o podstawie ok. 10 cm. Każdy trójkąt smarujemy łyżeczką masy cynamonowej, a u podstawy układamy po 2 – 3 plasterki jabłka. Zwijamy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i oprószamy grubym cukrem. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). 


wtorek, 19 września 2017

KAKAOWE CIASTO Z GRUSZKAMI NA BUDYNIU




Od lat najpopularniejszym ciastem na blogu jest we wrześniu kruche ciasto z gruszkami na budyniu. Proste, rozkosznie pyszne i zawsze się udaje. Sama chętnie do niego wracam i dlatego w tym roku zrobiłam jego bliźniaczą, kakaową wersję. Piankę bezową wzbogaciłam chrupiącymi płatkami migdałowymi, dzięki którym ciasto dodatkowo zyskało. Gorąco polecam!

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru + 1/3 szklanki cukru
  • 3 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 50 g płatków migdałowych
  • 4 średnie gruszki

Z mąki, masła, 2 łyżek cukru, żółtek, kakao, proszku do pieczenia i łyżki wody zagniatamy kruche ciasto. 1/3 część ciasta formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. pół godziny do zamrażalki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wym. 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem i na 10 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C.
W tym czasie zagotowujemy szklankę mleka, wlewamy budyń wymieszany z cukrem waniliowym i pozostałym mlekiem i mieszając gotujemy ok. 2 minut, do zgęstnienia. Ciepły budyń rozsmarowujemy na podpieczonym cieście.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Układamy na budyniu.
Białka ubijamy z 1/3 szklanki cukru na sztywno. Dodajemy płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Wykładamy na gruszki.
Na wierzch ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki resztę schłodzonego ciasta.
Pieczemy 50 min w 1800C. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

środa, 13 września 2017

PASTA DROBIOWA NA KANAPKI



Mięso z rosołu można wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli zmiksujemy je z aromatycznymi przyprawami stworzy przepyszną pastę do kanapek. Najbardziej lubimy ją w wersji z keczupem, więc właśnie taką przygotowuję najczęściej. Prosto, szybko i smacznie!
 
  • 250 g gotowanego mięsa drobiowego z rosołu
  • 3 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka mielona papryka do dekoracji

Mięso pozbawione kości wkładamy do malaksera. Dodajemy keczup, majonez, musztardę oraz przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do miseczek lub słoiczków i posypujemy papryką. Przechowujemy w lodówce.