To jeden z moich ulubionych makowców, więc piekę go chętnie i często. Kruche ciasto, wilgotna i aromatyczna masa makowa oraz delikatna pianka bezowa tworzą pyszną całość. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a przy tym długo zachowuje świeżość. Nie trzeba go też przechowywać w lodówce, co w okresie świąt jest dość istotne.
Składniki na blaszkę 24x24 cm
Kruche ciasto:- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 850 g masy makowej domowej lub z puszki
- 2 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- 100 – 200 g bakalii
Pianka bezowa:
- 4 białka
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki oleju
Kruche ciasto: Mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto. ¼ porcji ciasta formujemy w kulkę, owijamy foliowym woreczkiem i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 30 minut do lodówki do schodzenia. Po tym czasie podpiekamy ciasto 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Masa makowa: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do masy makowej dodajemy żółtka, kaszę manną i przesiekane bakalie. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę z białek delikatnie łącząc ją z masą. Masę makową wykładamy na podpieczony spód ciasta.
Pianka: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną lśniącą pianę. Cały czas miksując dosypujemy stopniowo cukier i proszek budyniowy, a na koniec olej. Pianę wykładamy na warstwę makową. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki schłodzone kruche ciasto.
Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.