piątek, 30 listopada 2018

DOMOWA MASA MAKOWA




Zbliża się magiczny czas Bożego Narodzenia, więc dziś pierwszy przepis pomocny w planowaniu świątecznego menu. Własnoręcznie przygotowana masa makowa jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, dokładnie wiem co zawiera, a bakalie mogę dodawać wg gustu i potrzeb. Z tej porcji otrzymuję ponad 1 kg gotowej masy makowej. Używam jej do rogalików, naleśników i klusek, a po dodaniu piany ubitej z białek do świątecznych makowców. Gotową masę makową można przechowywać w lodówce do 5 dni.

  • 500 g suchego maku
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g posiekanych suszonych moreli
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 – 4 krople aromatu migdałowego

Mak zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i przestudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Masło z miodem i cukrem topimy w rondelku. Dodajemy bakalie, podgrzewamy razem 2 minuty i całość przekładamy do maku. Dodajemy aromat migdałowy i mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz