Piankowe ciasto z galaretkami w pięknych, niebieskich barwach polecam szczególnie na imprezy dla dzieci. Jest smaczne oraz miękkie i puszyste jak zaspy śniegowe, a galaretkowe kry lodowe na górze dodatkowo zachęcają maluchy do pałaszowania.
- 4 jajka
- szczypta soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 500 g serka waniliowego z wiaderka
- 2 galaretki krystaliczne + 300 ml wody
- 1 galaretka niebieska + 250 ml wody
- 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego w kartoniku
- 2 galaretki niebieskie + 300 ml wody
- 200 ml śmietany 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 galaretka krystaliczna + 300 ml wody
- 1 galaretka niebieska + 300 ml wody
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę
tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie
utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 36 cm lub
podobnej, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 – 25 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu). Studzimy.
Masa serowa: Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250
ml wody, przelewamy do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i
wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężałą galaretkę kroimy w kostkę.
Dwie galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i odstawiamy do
przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie żelować, ale wciąż jeszcze
będzie płynna, miksujemy ją z serkiem. Masę wylewamy na biszkopt w blaszce, układamy
na niej kosteczki niebieskiej galaretki dość mocno wciskając je w masę.
Pianka: Dwie niebieskie galaretki rozpuszczamy w 300
ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Mleko skondensowane miksujemy,
aż nabierze puszystości i dość mocno zwiększy swoją masę. Miksując wlewamy zaczynającą
tężeć galaretkę. Piankę wylewamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do
stężenia.
Dodatkowo: Galaretkę krystaliczną i niebieską
rozpuszczamy, każdą oddzielnie, w 300 ml wrzącej wody. Przelewamy je do płaskich
pojemników wyłożonych folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do całkowitego
stężenia. Stężałe galaretki kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno dodając łyżeczkę cukru pudru do smaku. Smarujemy wierzch ciasta, dość
nieregularnie, aby śmietanka imitowała pokrywę śniegową i posypujemy
pokrojonymi galaretkami niebieskimi i przezroczystymi na przemian.
Inspiracja: Ciasto Smerfetka
jakie niebieściutkie, fajne
OdpowiedzUsuń