środa, 14 listopada 2018

CIASTO ANTARKTYDA



Piankowe ciasto z galaretkami w pięknych, niebieskich barwach polecam szczególnie na imprezy dla dzieci. Jest smaczne oraz miękkie i puszyste jak zaspy śniegowe, a galaretkowe kry lodowe na górze dodatkowo zachęcają maluchy do pałaszowania.

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
  • 500 g serka waniliowego z wiaderka
  • 2 galaretki krystaliczne + 300 ml wody
  • 1 galaretka niebieska + 250 ml wody
Pianka:
  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego w kartoniku
  • 2 galaretki niebieskie + 300 ml wody
Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 galaretka krystaliczna + 300 ml wody
  • 1 galaretka niebieska + 300 ml wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości masy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 22 x 36 cm lub podobnej, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Masa serowa: Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody, przelewamy do płaskiego pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężałą galaretkę kroimy w kostkę. Dwie galaretki krystaliczne rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie żelować, ale wciąż jeszcze będzie płynna, miksujemy ją z serkiem. Masę wylewamy na biszkopt w blaszce, układamy na niej kosteczki niebieskiej galaretki dość mocno wciskając je w masę.

Pianka: Dwie niebieskie galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Mleko skondensowane miksujemy, aż nabierze puszystości i dość mocno zwiększy swoją masę. Miksując wlewamy zaczynającą tężeć galaretkę. Piankę wylewamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Dodatkowo: Galaretkę krystaliczną i niebieską rozpuszczamy, każdą oddzielnie, w 300 ml wrzącej wody. Przelewamy je do płaskich pojemników wyłożonych folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Stężałe galaretki kroimy w kostkę. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając łyżeczkę cukru pudru do smaku. Smarujemy wierzch ciasta, dość nieregularnie, aby śmietanka imitowała pokrywę śniegową i posypujemy pokrojonymi galaretkami niebieskimi i przezroczystymi na przemian.

Inspiracja: Ciasto Smerfetka

1 komentarz: