wtorek, 6 listopada 2018

ORZECHOWY JABŁECZNIK




To ciasto, z którego jestem bardzo zadowolona. Wyszło dokładnie tak jak chciałam i smakowo, i wizualnie. Pomiędzy warstwami lekkiego, orzechowego biszkoptu umieściłam jabłka w galaretce agrestowej oraz krem budyniowy z masłem orzechowym. Całość wieńczy apetyczna, mleczna czekolada. Jest to ciasto z tych bardziej pracochłonnych, warstwowych, ale przez to idealne na uroczyste imprezy w okresie jesienno-zimowym. Bardzo polecam!

Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g mielonych orzechów laskowych
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
Krem orzechowy:
  • 500 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 150 g masła orzechowego
  • 100 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz drobno zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie utracić puszystości ciasta. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy, a następnie kroimy wzdłuż na dwa cienkie blaty.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy 2 łyżki wody i dusimy do momentu, aż część jabłek zacznie się rozpadać, a pozostałe zachowają kształt kosteczki. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki i dobrze mieszamy, żeby się rozpuściły. Studzimy.

Krem orzechowy: Połowę mleka mieszamy z mąką, mąką ziemniaczaną, kakao, cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska konsystencję gęstego budyniu. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, a następnie, cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.

Wykonanie: W blaszce układamy pierwszy blat ciasta. Wykładamy zaczynającą tężeć masę jabłkową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Na masie jabłkowej rozsmarowujemy krem orzechowy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch polewamy czekoladą roztopioną razem ze śmietanką. Ciasto przechowujemy w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz