To ciasto, z którego jestem bardzo zadowolona. Wyszło
dokładnie tak jak chciałam i smakowo, i wizualnie. Pomiędzy warstwami lekkiego,
orzechowego biszkoptu umieściłam jabłka w galaretce agrestowej oraz krem
budyniowy z masłem orzechowym. Całość wieńczy apetyczna, mleczna czekolada.
Jest to ciasto z tych bardziej pracochłonnych, warstwowych, ale przez to
idealne na uroczyste imprezy w okresie jesienno-zimowym. Bardzo polecam!
- 6 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g mielonych orzechów laskowych
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- 500 ml mleka
- ½ szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka kakao
- 150 g masła orzechowego
- 100 g masła
- 300 g mlecznej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30%
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mąkę
ziemniaczaną oraz drobno zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy przy pomocy
szpatułki, aby nie utracić puszystości ciasta. Masę przelewamy do blaszki o
wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C
bez termoobiegu). Studzimy, a następnie kroimy wzdłuż na dwa cienkie blaty.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd
nasiennych i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem,
wlewamy 2 łyżki wody i dusimy do momentu, aż część jabłek zacznie się rozpadać,
a pozostałe zachowają kształt kosteczki. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy
galaretki i dobrze mieszamy, żeby się rozpuściły. Studzimy.
Krem orzechowy: Połowę mleka mieszamy z mąką, mąką
ziemniaczaną, kakao, cukrem i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy
masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa uzyska
konsystencję gęstego budyniu. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym, a następnie,
cały czas miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Wykonanie: W blaszce układamy pierwszy blat ciasta.
Wykładamy zaczynającą tężeć masę jabłkową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki,
do całkowitego stężenia. Na masie jabłkowej rozsmarowujemy krem orzechowy i
przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch polewamy czekoladą roztopioną razem
ze śmietanką. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz