środa, 31 października 2018

CIASTECZKA OWSIANE




Mega chrupiące i pyszne ciasteczka owsiane. Porcja duża, rodzinna, aby starczyło na jak najdłużej. W szczelnie zamkniętym pojemniku pozostają kruche przez wiele dni. 

Składniki na ok. 70 sztuk:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 jajka

Płatki owsiane wsypujemy do blendera kielichowego z miksowaniem pulsacyjnym i miksujemy tylko tyle, aby uzyskać płatki lekko rozdrobnione, a nie zmielone na pył. Do płatków dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Miękkie masło miksujemy z cukrem brązowym i waniliowym. Dodajemy jajka i połowę sypkich produktów, miksujemy i wsypujemy resztę sypkich produktów. Mieszamy do połączenia się składników. Masa będzie gęsta i lepka. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i dłońmi maczanymi w wodzie formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych odstępach, a następnie wierzchem dużej łyżki jak najbardziej je spłaszczamy. Czym cieńsze, tym bardziej będą chrupiące. Pieczemy14 – 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich spody zbrązowieją. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Widziałem też gotowy proszek na ciastka w Biedrze, ktoś to testował?

    OdpowiedzUsuń