poniedziałek, 1 października 2018

SEKRET MNISZKI Z WIŚNIAMI




Sekret mniszki to fantazyjnie przekładany sernik z sekretnym składnikiem w masie serowej. Oryginalny przepis pochodzi z książki „100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji” i moja wersja właśnie na nim się opiera, choć sporo zmieniłam. Zamiast ananasów dodałam nasączone w spirytusie wiśnie, które świetnie pasują do kremu budyniowo-wiśniowego. Zmniejszyłam też proporcje kolejnych warstw, a mimo to ciasta wychodzi naprawdę dużo i jest bardzo wysokie. Może jest trochę pracochłonne, ale za to dobrze smakuje i pięknie się prezentuje, więc zdecydowanie je polecam - zwłaszcza na duże uroczystości rodzinne.  

Ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 150 g roztopionego masła
Masa wiśniowa:
  • 100 g suszonych wiśni
  • 2 łyżki spirytusu + 3 łyżki wody
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • 250 g masła
Ciasto żółte:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki kakao

Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło oraz żółtka. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Dzielimy na dwie części w proporcjach mniej więcej ¾ i ¼. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao, zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru i wkładamy do zamrażarki. Większą porcją ciasta wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 36 cm lub podobnej wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.

Masa serowa: Jajka krótko miksujemy z cukrem. Porcjami dodajemy twaróg, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i stopione, ale przestudzone masło. Miksujemy. Na koniec dodajemy zmrożone ciasto kakaowe starte na dużych oczkach tarki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy. 

Masa wiśniowa: Suszone wiśnie przekładamy do rondelka. Zalewamy spirytusem i wodą. Zagotowujemy i odstawiamy do napęcznienia. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody. Mieszamy, aby nie było grudek i odstawiamy do przestudzenia (uwaga – szybko żeluje!). Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu, a na koniec zaczynającą tężeć, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy i wylewamy na przestudzony sernik. Posypujemy nasączonymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki wiśniami, delikatnie wciskając je w masę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

Ciasto żółte: Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszysta masę, stopniowo dodając po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach takich samych jak poprzednio, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy i delikatnie przenosimy na stężałą masę wiśniową. 

Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i mieszając podgrzewamy do momentu uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Nie doprowadzamy do wrzenia! Lekko studzimy i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz