Sekret mniszki to fantazyjnie przekładany sernik z sekretnym
składnikiem w masie serowej. Oryginalny przepis pochodzi z książki „100 nowych
ciast. Przepisy siostry Anastazji” i moja wersja właśnie na nim się opiera,
choć sporo zmieniłam. Zamiast ananasów dodałam nasączone w spirytusie wiśnie,
które świetnie pasują do kremu budyniowo-wiśniowego. Zmniejszyłam też proporcje
kolejnych warstw, a mimo to ciasta wychodzi naprawdę dużo i jest bardzo
wysokie. Może jest trochę pracochłonne, ale za to dobrze smakuje i pięknie się
prezentuje, więc zdecydowanie je polecam - zwłaszcza na duże uroczystości
rodzinne.
- 300 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 1 kg mielonego twarogu
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 150 g roztopionego masła
- 100 g suszonych wiśni
- 2 łyżki spirytusu + 3 łyżki wody
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
- 250 g masła
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao
Ciasto kruche: Mąkę, cukier puder i proszek do
pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne, posiekane masło oraz żółtka. Składniki
siekamy, a następnie energicznie zagniatamy. Dzielimy na dwie części w
proporcjach mniej więcej ¾ i ¼. Do mniejszej porcji ciasta dodajemy kakao,
zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru i wkładamy do zamrażarki. Większą
porcją ciasta wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 36 cm lub podobnej
wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy
na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podpiekamy 15 minut w piekarniku
rozgrzanym do 1800C.
Masa serowa: Jajka krótko miksujemy z cukrem.
Porcjami dodajemy twaróg, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i stopione,
ale przestudzone masło. Miksujemy. Na koniec dodajemy zmrożone ciasto kakaowe
starte na dużych oczkach tarki i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na
podpieczony kruchy spód. Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Studzimy.
Masa wiśniowa: Suszone wiśnie przekładamy do
rondelka. Zalewamy spirytusem i wodą. Zagotowujemy i odstawiamy do
napęcznienia. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz
szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie mieszając wlewamy
masę żółtkową. Zmniejszamy ogień i mieszając, gotujemy do zgęstnienia.
Studzimy. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody. Mieszamy, aby
nie było grudek i odstawiamy do przestudzenia (uwaga – szybko żeluje!). Miękkie
masło miksujemy dodając po łyżce zimnego budyniu, a na koniec zaczynającą
tężeć, ale wciąż płynną galaretkę. Miksujemy i wylewamy na przestudzony sernik.
Posypujemy nasączonymi i pokrojonymi na mniejsze kawałki wiśniami, delikatnie
wciskając je w masę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto żółte: Miękkie masło miksujemy z cukrem na
puszysta masę, stopniowo dodając po 1 żółtku, a następnie mąkę przesianą razem z
proszkiem do pieczenia. Masę przekładamy do blaszki o wymiarach takich samych
jak poprzednio, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w
piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy i delikatnie przenosimy na
stężałą masę wiśniową.
Polewa: Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i
mieszając podgrzewamy do momentu uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Nie
doprowadzamy do wrzenia! Lekko studzimy i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy
wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz