Ciasta bez pieczenia, o smaku lubianych batoników zawsze
cieszą się dużym powodzeniem i są hitem niejednej imprezy (Ferrero Rocher, 3bit, czy Maxi King…). Tak było też oczywiście z tym ciastem. Kinder Bueno to
dwa rodzaje pysznych kremów między warstwami herbatników w prążkowanej polewie
czekoladowej. Zyskuje na smaku kiedy herbatniki zmiękną, więc najlepiej zrobić
je dzień przed podaniem. Dodatkowo, choć ciasto należy przechowywać w lodówce,
warto je wyciągnąć wcześniej, bo moim zdaniem najsmaczniejsze jest kiedy
osiągnie temperaturę pokojową.
- 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 400 g serka mascarpone
- 1 szklanka mleka w proszku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 800 ml mleka
- 4 żółtka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek cukru
- 200 g masła
- 100 g orzechów laskowych
- 400 g herbatników maślanych
- 200 g kremu czekoladowego, np. Nutella
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Krem czekoladowy: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i
odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
przesiany cukier puder i kakao, serek mascarpone, mleko w proszku i płynną
czekoladę. Miksujemy.
Krem orzechowy: Orzechy laskowe prażymy na suchej
patelni, a kiedy skórka na nich zacznie pękać przekładamy na bawełnianą
ściereczkę i mocno pocieramy, aby się jej pozbyć. Tak przygotowane orzechy
mielimy w mikserze kielichowym. Szklankę mleka miksujemy z żółtkami, cukrem
oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy i energicznie
mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia i
odstawiamy do przestudzenia. Masa powinna być bardzo gęsta. Miękkie masło
miksujemy dodając po łyżce zimnej masy budyniowej, a na koniec mielone orzechy.
Wykonanie: Na dnie blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożonej
folią spożywczą lub papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Smarujemy je cienką warstwą Nutelli (można ją podgrzać w mikrofalówce, aby była bardziej płynna) i układamy drugą warstwę herbatników, a
następnie krem czekoladowy. Wyrównujemy powierzchnię i układamy kolejną warstwę
herbatników. Wykładamy krem orzechowy, wyrównujemy i układamy ostatnią warstwę
herbatników. Wierzch polewamy mleczną czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej
razem ze śmietanką. Kiedy czekolada mleczna zastygnie rozpuszczamy czekoladę
gorzką i przy pomocy rękawa cukierniczego robimy nią cienkie prążki.
w dodatkach orzechy włoskie a w przepisie laskowe...to jakie w końcu ?
OdpowiedzUsuńLaskowe. Już poprawione.
UsuńMój ulubiony batonik w wersji xxl <3
OdpowiedzUsuńHej Gosia córka nie dała mi spokoju i zrobiłam. Prawdziwe kinder bueno .Pyszności. Pozdrawiam pa
OdpowiedzUsuń