poniedziałek, 8 października 2018

SERNIK DYNIOWO-POMARAŃCZOWY NA ZIMNO




Jesień barwi liście na pomarańczowo, a dynia nasze stoły. Używam jej nie tylko do dań wytrawnych, ale przede wszystkich do słodkich dżemów i wypieków. Po raz pierwszy dodałam jej też do sernika na zimno, na herbatnikach. W kompozycji z pomarańczą i rozgrzewającym cynamonem smakuje wyśmienicie, a ciasto, choć takie eleganckie i wielowarstwowe, przygotowuje się szybko i łatwo. Polecam na jesienne imprezy! 

Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
Galaretka dyniowo-pomarańczowa:
  • 3 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 2 galaretki pomarańczowe + 250 ml wody
  • 1 pomarańcza
Dodatkowo:
  • 400 g herbatników petit beurre
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • cynamon do oprószenia

 Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (dno i boki). Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim.

Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody i studzimy do temperatury pokojowej. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii. Dodajemy żelatynę, miksujemy i wylewamy na spód z herbatników. Wyrównujemy i na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania następnej warstwy.

Galaretka dyniowo-pomarańczowa: Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i studzimy. Pomarańczę myjemy, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki (tylko pomarańczową część), a następnie wyciskamy sok. Mus z dyni miksujemy z sokiem i skórką z pomarańczy. Dodajemy wciąż płynną, ale zaczynająca tężeć galaretkę. Miksujemy i wylewamy na sernik z herbatnikami. Na powierzchni delikatnie układamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i dekoracyjnie wyciskamy na całej powierzchni ciasta. Całość oprószamy cynamonem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz