Jesień barwi liście na pomarańczowo, a dynia nasze stoły.
Używam jej nie tylko do dań wytrawnych, ale przede wszystkich do słodkich
dżemów i wypieków. Po raz pierwszy dodałam jej też do sernika na zimno, na
herbatnikach. W kompozycji z pomarańczą i rozgrzewającym cynamonem smakuje
wyśmienicie, a ciasto, choć takie eleganckie i wielowarstwowe, przygotowuje się
szybko i łatwo. Polecam na jesienne imprezy!
- 1 kg mielonego twarogu
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 3 szklanki musu z pieczonej dyni
- 2 galaretki pomarańczowe + 250 ml wody
- 1 pomarańcza
- 400 g herbatników petit beurre
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- cynamon do oprószenia
Blaszkę o wymiarach 22 x 36 cm lub podobną wykładamy papierem
do pieczenia lub folią aluminiową (dno i boki). Na dnie układamy pierwszą
warstwę herbatników, jeden przy drugim.
Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzącej
wody i studzimy do temperatury pokojowej. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i
ziarenkami z laski wanilii. Dodajemy żelatynę, miksujemy i wylewamy na spód z
herbatników. Wyrównujemy i na wierzchu układamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy
do lodówki do czasu przygotowania następnej warstwy.
Galaretka dyniowo-pomarańczowa: Galaretki pomarańczowe
rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i studzimy. Pomarańczę myjemy, osuszamy i
ścieramy skórkę na drobnych oczkach tarki (tylko pomarańczową część), a
następnie wyciskamy sok. Mus z dyni miksujemy z sokiem i skórką z pomarańczy.
Dodajemy wciąż płynną, ale zaczynająca tężeć galaretkę. Miksujemy i wylewamy na
sernik z herbatnikami. Na powierzchni delikatnie układamy kolejną warstwę
herbatników. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa
cukierniczego z dowolną końcówką i dekoracyjnie wyciskamy na całej powierzchni
ciasta. Całość oprószamy cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz