W kuchni meksykańskiej rządzą: kukurydza, fasola i ostre papryczki chili. Takie też składniki dodałam do moich ognistych, zapiekanych naleśników. Danie jest pyszne, sycące i bardzo kolorowe. Idealne na rodzinny obiad lub imprezę z przyjaciółmi. Jeśli chcemy je przygotować dla dzieci lub osób stroniących od ostrych smaków papryczki chili wystarczy zamienić na 1 czerwoną paprykę. Polecam!
Składniki na 12 sztuk:
- 1 ½ szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1 -2 łyżki oleju
- 500 g mięsa mielonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 4 – 8 małych marynowanych papryczek chili (ilość wg uznania)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 1 – 2 łyżki oleju
- 250 g tartego żółtego sera
Naleśniki: Mąkę ze szczyptą soli, jajka, mleko i wodę
miksujemy. Odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej i
wysmarowanej olejem patelni 12 niezbyt mocno przyrumienionych naleśników.
Sos pomidorowy: Cebulę obieramy i kroimy w drobną
kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
oraz przecier pomidorowy. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku szczyptą cukru,
solą i pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanej natki pietruszki i
odstawiamy.
Farsz: Na oleju podsmażamy rozdrobnione mięso
mielone. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz połowę
sosu pomidorowego. Dusimy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy odsączoną fasolę i
kukurydzę oraz drobno pokrojone papryczki chili. Gotujemy jeszcze 3 – 4 minuty.
Wykonanie: Dno dużego naczynia żaroodpornego (lub 2
średnich) smarujemy połową pozostałego sosu pomidorowego. Na każdy naleśnik
nakładamy porcję farszu, posypujemy łyżką tartego sera i zwijamy ciasne
ruloniki. Układamy je na warstwie sosu pomidorowego, smarujemy resztą sosu i
posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Wygląda naprawdę ostro:)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbowac tylko w wersji bez glutenu )
OdpowiedzUsuń