czwartek, 18 października 2018

OGNISTE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU



W kuchni meksykańskiej rządzą: kukurydza, fasola i ostre papryczki chili. Takie też składniki dodałam do moich ognistych, zapiekanych naleśników. Danie jest pyszne, sycące i bardzo kolorowe. Idealne na rodzinny obiad lub imprezę z przyjaciółmi. Jeśli chcemy je przygotować dla dzieci lub osób stroniących od ostrych smaków papryczki chili wystarczy zamienić na 1 czerwoną paprykę. Polecam!
 
Składniki na 12 sztuk:

Naleśniki:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia
Sos pomidorowy:
  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 -2 łyżki oleju
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 – 8 małych marynowanych papryczek chili (ilość wg uznania)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 – 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • 250 g tartego żółtego sera

Naleśniki: Mąkę ze szczyptą soli, jajka, mleko i wodę miksujemy. Odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na mocno rozgrzanej i wysmarowanej olejem patelni 12 niezbyt mocno przyrumienionych naleśników. 

Sos pomidorowy: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przecier pomidorowy. Zagotowujemy i przyprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą i pieprzem. Dodajemy połowę drobno posiekanej natki pietruszki i odstawiamy. 

Farsz: Na oleju podsmażamy rozdrobnione mięso mielone. Oprószamy solą i pieprzem, dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz połowę sosu pomidorowego. Dusimy 10 minut na małym ogniu. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz drobno pokrojone papryczki chili. Gotujemy jeszcze 3 – 4 minuty.

Wykonanie: Dno dużego naczynia żaroodpornego (lub 2 średnich) smarujemy połową pozostałego sosu pomidorowego. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, posypujemy łyżką tartego sera i zwijamy ciasne ruloniki. Układamy je na warstwie sosu pomidorowego, smarujemy resztą sosu i posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 


2 komentarze: