poniedziałek, 15 października 2018

KARPATKA CZEKOLADOWA



Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża, córka zaś uwielbia wszystko co z czekoladą. Zrobiłam więc karpatkę czekoladową, aby wszyscy byli zadowoleni.  

Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jaj
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 50 g mlecznej czekolady

Ciasto: W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Energicznie mieszając (używam dużej rózgi) dosypujemy mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Mieszając, podgrzewamy ją przez 4 – 5 minut, aż zrobi się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie. Odstawiamy do przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Dwie blaszki o wymiarach 22 x 36 natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i łyżką rozsmarowujemy równą, cienką warstwą na dnie obu blaszek. Pieczemy obie blaszki jednocześnie 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem: Szklankę mleka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy i cały czas energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy do zgęstnienia i studzimy. Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do temperatury pokojowej. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce zimnej masy budyniowej, a na koniec płynną czekoladę. Krem wykładamy na jeden ze spodów ciasta. Na górze układamy drugi blat ciasta. Wierzch polewamy strużkami roztopionej mlecznej czekolady. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej przez całą noc). 

2 komentarze: