Karpatka to jedno z ulubionych ciast mojego męża, córka zaś uwielbia wszystko co z czekoladą. Zrobiłam więc karpatkę czekoladową, aby wszyscy byli zadowoleni.
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 125 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki
- 5 jaj
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 50 g mlecznej czekolady
Ciasto: W garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę z
masłem i szczyptą soli. Energicznie mieszając (używam dużej rózgi) dosypujemy
mąkę. Masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Mieszając, podgrzewamy ją przez 4 – 5 minut, aż zrobi się lekko szklista, a
mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu ciasto pięknie wyrośnie. Odstawiamy do
przestudzenia.
Do zimnej masy dodajemy po 1 jajku, za każdym razem dobrze
miksując. Dwie blaszki o wymiarach 22 x 36 natłuszczamy lub wykładamy papierem
do pieczenia. Masę dzielimy na pół i łyżką rozsmarowujemy równą, cienką warstwą
na dnie obu blaszek. Pieczemy obie blaszki jednocześnie 30 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu).
Studzimy.
Krem: Szklankę mleka miksujemy z cukrem, cukrem
waniliowym, żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko
zagotowujemy i cały czas energicznie mieszając wlewamy masę żółtkową. Gotujemy
do zgęstnienia i studzimy. Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do temperatury pokojowej. Miękkie masło
miksujemy dodając po łyżce zimnej masy budyniowej, a na koniec płynną
czekoladę. Krem wykładamy na jeden ze spodów ciasta. Na górze układamy drugi
blat ciasta. Wierzch polewamy strużkami roztopionej mlecznej czekolady. Chłodzimy
w lodówce minimum 3 godziny (najlepiej przez całą noc).
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje ta karpatka:)
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa, tyle że z kremem budyniowym :)
OdpowiedzUsuń