piątek, 12 października 2018

BABKA KAWOWA




Babkę z dodatkiem kawy sypanej upiekłam oczywiście w prezencie dla taty. Jest puszysta i niezwykle aromatyczna. Myślę, ze przypadnie do gustu wszystkim kawoszom!

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kawy sypanej + 50 ml wrzątku
  • 1 szklanka cukru pudru na lukier

Kawę sypaną zalewamy 50 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec zimne, zaparzone fusy z kawy (powinny wchłonąć całą wodę). Masę przekładamy do płaskiej formy na babkę o średnicy 24 cm z kominkiem, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy 55 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C. Babkę wyjmujemy z blaszki dopiero po przestudzeniu. Polewamy lukrem z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody.

1 komentarz: