Babkę z dodatkiem kawy sypanej upiekłam oczywiście w
prezencie dla taty. Jest puszysta i niezwykle aromatyczna. Myślę, ze
przypadnie do gustu wszystkim kawoszom!
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 1 ½ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kawy sypanej + 50 ml wrzątku
- 1 szklanka cukru pudru na lukier
Kawę sypaną zalewamy 50 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do
całkowitego wystudzenia. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia
przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej
masy. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy po 1 jajku i części przesianej
mąki z proszkiem do pieczenia, a na koniec zimne, zaparzone fusy z kawy
(powinny wchłonąć całą wodę). Masę przekładamy do płaskiej formy na babkę o
średnicy 24 cm z kominkiem, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy
55 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C. Babkę wyjmujemy z
blaszki dopiero po przestudzeniu. Polewamy lukrem z cukru pudru i niewielkiej
ilości gorącej wody.
Super ciasto.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy kawowe...
x