Na obiad z udziałem pieczarek nie muszę nikogo wołać.
Rodzinka zwabiona ich aromatem zawsze stawia się przed czasem. A pieczarki z
tego sosu z klopsikami pachną rewelacyjnie. Do tego świeża pietruszka… mniam!
- 500 g mięsa mielonego z łopatki
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 ml śmietany 30%
Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym
oleju do lekkiego zrumienienia i studzimy. Ćwierć porcji pieczarek z cebulą
mieszamy z mięsem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku oraz
połowę drobno posiekanej natki pietruszki. Dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe
pulpety. Panierujemy je w mące i podsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym
oleju – powinny się tylko delikatnie zezłocić. Pulpety przekładamy do garnka,
dodajemy resztę pieczarek z cebulą, dolewamy 400 ml wody i gotujemy pod
przykryciem na średnim ogniu 20 – 30 minut (lub 10 min. pod pokrywą
szybkowarową). Pulpety wyjmujemy na talerz, a do sosu wlewamy śmietankę
wymieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku
solą i pieprzem. Wkładamy pulpety i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podajemy z grubym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz