środa, 10 października 2018

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM




Na obiad z udziałem pieczarek nie muszę nikogo wołać. Rodzinka zwabiona ich aromatem zawsze stawia się przed czasem. A pieczarki z tego sosu z klopsikami pachną rewelacyjnie. Do tego świeża pietruszka… mniam!

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • pęczek natki pietruszki
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml śmietany 30%

Pieczarki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia i studzimy. Ćwierć porcji pieczarek z cebulą mieszamy z mięsem. Dodajemy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku oraz połowę drobno posiekanej natki pietruszki. Dobrze wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Panierujemy je w mące i podsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju – powinny się tylko delikatnie zezłocić. Pulpety przekładamy do garnka, dodajemy resztę pieczarek z cebulą, dolewamy 400 ml wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu 20 – 30 minut (lub 10 min. pod pokrywą szybkowarową). Pulpety wyjmujemy na talerz, a do sosu wlewamy śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy pulpety i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grubym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz