Rozgrzewający i sycący gulasz zawsze się u nas sprawdza.
Można go przyrządzić na wiele sposobów, z przeróżnymi dodatkami, w towarzystwie
kasz, makaronów i klusek, a także jako samodzielne danie z bagietką. Łatwo go odgrzać o dowolnej porze dnia i obdzielić wszystkich głodnych. Dodatek cieciorki nadaje
mu orientalnego charakteru i podnosi wartości odżywcze. Bardzo polecam tą sprawdzoną wersję!
- 1 kg karkówki
- 1 puszka cieciorki
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- olej
- natka pietruszki
Mięso kroimy w kostkę gulaszową i porcjami obsmażamy na
mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Oprószamy solą i pieprzem do
smaku.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w kostkę cebulę,
dodajemy drobno posiekany czosnek oraz paprykę ostrą i słodką. Mieszamy
podsmażając 2 – 3 minuty, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy i
przelewamy do mięsa. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na
średnim ogniu 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Po tym czasie
dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i odsączoną cieciorkę. Gotujemy kolejne
15 – 20 minut, do miękkości mięsa. Gulasz zabielamy śmietaną i doprawiamy cukrem
oraz w miarę potrzeb solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką
pietruszki.
musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń