czwartek, 4 października 2018

GULASZ Z KARKÓWKI Z CIECIORKĄ




Rozgrzewający i sycący gulasz zawsze się u nas sprawdza. Można go przyrządzić na wiele sposobów, z przeróżnymi dodatkami, w towarzystwie kasz, makaronów i klusek, a także jako samodzielne danie z bagietką. Łatwo go odgrzać o dowolnej porze dnia i obdzielić wszystkich głodnych. Dodatek cieciorki nadaje mu orientalnego charakteru i podnosi wartości odżywcze. Bardzo polecam tą sprawdzoną wersję!

  • 1 kg karkówki
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Mięso kroimy w kostkę gulaszową i porcjami obsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz paprykę ostrą i słodką. Mieszamy podsmażając 2 – 3 minuty, wlewamy przecier pomidorowy, zagotowujemy i przelewamy do mięsa. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na średnim ogniu 30 minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i odsączoną cieciorkę. Gotujemy kolejne 15 – 20 minut, do miękkości mięsa. Gulasz zabielamy śmietaną i doprawiamy cukrem oraz w miarę potrzeb solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.


1 komentarz: