poniedziałek, 15 maja 2017

FERRERO ROCHER - CIASTO BEZ PIECZENIA




Są ciasta do których nikogo nie trzeba namawiać. Takie właśnie są te apetyczne kostki o smaku znanych pralinek. Ciasto bez pieczenia, na bazie herbatników i jednego kremu bazowego, więc jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania. Najlepsze na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną. 

Składniki na formę o wym. 21 x 26 cm
  • 45 sztuk herbatników kakaowych
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • 2 łyżki likieru czekoladowego
  • 1 wafelek o smaku orzechowym
  • 100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
  • kakao do oprószenia
  • opcjonalnie pralinki Ferrero Rocher do dekoracji

Orzechy laskowe wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy przez 2 – 3 minuty. Studzimy i wkładając między warstwy ręcznika bawełnianego lub papierowego energicznie pocieramy, aby pozbawić je skórki, a następnie drobno kroimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mleko w proszku. Mieszamy i dzielimy masę na połowę.
Do pierwszej części dodajemy 2 łyżki kremu czekoladowego, 2 łyżki likieru oraz drobno pokruszony wafelek. Mieszamy.
Drugą część masy dzielimy na połowę. Do jednej z porcji dodajemy masę kajmakową, 2 łyżki kakao oraz posiekane orzechy. Mieszamy. Ostatnią porcję masy pozostawiamy bez dodatków.

Wykonanie: Formę o wymiarach 21 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dzięki niemu łatwiej wyjmiemy gotowe ciasto z formy przed krojeniem). Na dnie układamy warstwę herbatników, jeden obok drugiego. Na herbatniki wykładamy pierwszą masę z nutellą i pokruszonym wafelkiem. Wyrównujemy i układamy drugą warstwę herbatników, a następnie masę z kajmakiem i orzechami. Układamy ostatnią warstwę herbatników, a na niej rozsmarowujemy jasną masę bez dodatków. Ciasto oprószamy kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. Przed podaniem ciasto można udekorować pralinkami.

Inspiracja: Ciasto Rocher

6 komentarzy: