Uwielbiam surówki ze świeżego, surowego kalafiora. Chrupiące
i pełne witamin, pasują do wielu dań obiadowych oraz potraw z grilla. W
najprostszej wersji wystarczy połączyć kalafiora z samym koperkiem (tak jak
tutaj), ale zdecydowanie zyskują na smaku i urodzie kiedy dodamy ogórka i
kukurydzy. Gorąco polecam to połączenie!
- 1 kalafior
- 1 długi ogórek
- 2 – 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 pęczek koperku
- 1 spora łyżka majonezu
- 1 spora łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
Z kalafiora wycinamy twardy głąb, a resztę bardzo drobno
kroimy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Ogórka obieramy, kroimy w drobną
kostkę i dodajemy do kalafiora. Dorzucamy kukurydzę oraz drobno posiekany koperek.
W oddzielnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, miód
oraz sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy sałatkę i dobrze mieszamy.
Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
bardzo fajna suróweczka
OdpowiedzUsuńBardzo wiosennie! :) Ekstra!
OdpowiedzUsuńuwielbiam surowy kalafior <3 ugotowanego nie jestem w stanie przełknąć, ale taki chrupiący aż do mnie krzyczy w sklepie ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tą surówkę, idealnie pasuje do dań z grilla, zabawne jest też zgadywanie co jest głównym jej składnikiem przez osoby, które jedzą ją pierwszy raz, rzadko kto zgaduje, że to kalafior:)
OdpowiedzUsuń