Słodki torcik na Dzień Dziecka z wykorzystaniem wafelków do
lodów. Taką dekorację robi się bardzo szybko i łatwo, a krem truskawkowy pasuje
tu idealnie. W innej opcji kolorystycznej można wykorzystać krem jagodowy lub
czekoladowy. Swój torcik wykonałam w dość dużym pośpiechu (co niestety widać na
zdjęciach), mimo to efekt WOW u dzieci mam zapewniony.
- 6 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 500 ml zmiksowanych truskawek
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelatyny
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka cukru
- ½ szklanki wody
- 8 wafelków do lodów
- kolorowa posypka cukrowa
- 2 łyżki cukru pudru
- różowy barwnik spożywczy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo
dosypujemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i
delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 20 –
21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Wylewamy
ciasto i pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu).
Krem truskawkowy: Galaretkę truskawkową łączymy z
żelatyną i zalewamy ½ szklanki wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i
studzimy. Wlewamy do musu truskawkowego i odstawiamy w chłodne miejsce, aby
zaczął tężeć. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i
cukier puder do smaku. Mniej więcej 1/5 część białej masy odkładamy do pokrycia
boków i góry tortu. Do pozostałej masy, cały czas miksując, dodajemy po łyżce
zaczynającej tężeć masy truskawkowej. Jeśli chcemy uzyskać krem w intensywniejszym
kolorze, dodajemy odrobinę różowego barwnika i dobrze miksujemy.
Wykonanie: Wafelki do lodów delikatnie rozcinamy
ostrym nożykiem mniej więcej 5 mm za linią środka (odciętych, mniejszych części
wafelków nie będziemy potrzebowali). Dwie łyżki cukru pudru rozcieramy z
odrobiną gorącej wody, aby otrzymać gęsty lukier. Smarujemy nim 5 – 8
milimetrowy pasek przy górnej krawędzi wafelków i posypujemy kolorową posypką,
lekko dociskając, aby dobrze przykleiła się do lukru. Tak przygotowane wafelki
odkładamy.
Boki zimnego biszkoptu oddzielamy od blaszki przy pomocy
ostrego noża. Biszkopt wyjmujemy, odklejamy papier do pieczenia i kroimy na 3
cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu
przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru. Wykładamy część kremu
truskawkowego, wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go i
smarujemy kolejną porcją kremu truskawkowego. Wyrównujemy i delikatnie
dociskamy trzecim blatem biszkoptu. Nasączamy go pozostałym ponczem cytrynowym.
Wierzch i boki tortu smarujemy odłożoną białą masą śmietankową. Wygładzamy.
Dookoła tortu, lekko wciskając w masę, w równych odstępach przyklejamy wafelki
do lodów. Resztę kremu truskawkowego przekładamy do rękawa cukierniczego z
końcówką w kształcie dużej gwiazdki i nad każdym wafelkiem wyciskamy
dekoracyjne stożki, przypominające lody. Ostatni stożek wyciskamy na środku
tortu i posypujemy dookoła niewielką ilością kolorowej posypki. Tort
przechowujemy w lodówce.
Bardzo pomyslowy!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńWitam, proszę mi napisac, czy jak tort będzie w lodowce przez noc, to czy wafelki nie rozmiękną się przez wilgoc w lodówce?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, z tego co pamiętam, to wafelki w lodówce rzeczywiście delikatnie zmiękły od kontaktu z kremem i wilgocią lodówki, jednak kształt utrzymały. Jeśli mają być chrupiące to najlepiej wykonać dekorację krótko przed podaniem.
Usuń