środa, 31 maja 2017

TORT LODY TRUSKAWKOWE




Słodki torcik na Dzień Dziecka z wykorzystaniem wafelków do lodów. Taką dekorację robi się bardzo szybko i łatwo, a krem truskawkowy pasuje tu idealnie. W innej opcji kolorystycznej można wykorzystać krem jagodowy lub czekoladowy. Swój torcik wykonałam w dość dużym pośpiechu (co niestety widać na zdjęciach), mimo to efekt WOW u dzieci mam zapewniony.

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem truskawkowy:
  • 500 ml zmiksowanych  truskawek
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • ½ szklanki wody
Dodatkowo:
  • 8 wafelków do lodów
  • kolorowa posypka cukrowa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • różowy barwnik spożywczy

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dosypujemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Dno tortownicy o średnicy 20 – 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).

Krem truskawkowy: Galaretkę truskawkową łączymy z żelatyną i zalewamy ½ szklanki wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Wlewamy do musu truskawkowego i odstawiamy w chłodne miejsce, aby zaczął tężeć. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Mniej więcej 1/5 część białej masy odkładamy do pokrycia boków i góry tortu. Do pozostałej masy, cały czas miksując, dodajemy po łyżce zaczynającej tężeć masy truskawkowej. Jeśli chcemy uzyskać krem w intensywniejszym kolorze, dodajemy odrobinę różowego barwnika i dobrze miksujemy.

Wykonanie: Wafelki do lodów delikatnie rozcinamy ostrym nożykiem mniej więcej 5 mm za linią środka (odciętych, mniejszych części wafelków nie będziemy potrzebowali). Dwie łyżki cukru pudru rozcieramy z odrobiną gorącej wody, aby otrzymać gęsty lukier. Smarujemy nim 5 – 8 milimetrowy pasek przy górnej krawędzi wafelków i posypujemy kolorową posypką, lekko dociskając, aby dobrze przykleiła się do lukru. Tak przygotowane wafelki odkładamy.
Boki zimnego biszkoptu oddzielamy od blaszki przy pomocy ostrego noża. Biszkopt wyjmujemy, odklejamy papier do pieczenia i kroimy na 3 cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na paterze i nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru. Wykładamy część kremu truskawkowego, wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy kolejną porcją kremu truskawkowego. Wyrównujemy i delikatnie dociskamy trzecim blatem biszkoptu. Nasączamy go pozostałym ponczem cytrynowym. Wierzch i boki tortu smarujemy odłożoną białą masą śmietankową. Wygładzamy. Dookoła tortu, lekko wciskając w masę, w równych odstępach przyklejamy wafelki do lodów. Resztę kremu truskawkowego przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i nad każdym wafelkiem wyciskamy dekoracyjne stożki, przypominające lody. Ostatni stożek wyciskamy na środku tortu i posypujemy dookoła niewielką ilością kolorowej posypki. Tort przechowujemy w lodówce. 

2 komentarze: