Sernik z ciasteczkami oreo upiekłam specjalnie dla mojego
męża, który od zawsze uwielbia wilgotne serniki, a od niedawna również te
charakterne ciasteczka. Połączenie takie jest baaardzo smaczne i w krótkim czasie
musiałam upiec drugą porcję, bo rozchodzi się u nas migusiem!
- 200 g ciastek oreo (ok. 20 sztuk)
- 60 g roztopionego masła
- 1 kg mielonego twarogu
- 5 jajek
- duża szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g ciastek oreo (ok. 10 sztuk)
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Spód: Ciasteczka oreo (razem z nadzieniem) wkładamy
do malaksera, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania konsystencji
drobnego, mokrego piasku. Masę wysypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 26 cm
wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy, ugniatamy i podpiekamy
przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Masa serowa: Jajka miksujemy ze szczyptą soli oraz cukrem
i cukrem lub ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując dodajemy po łyżce
mielonego twarogu, a na koniec kwaśną śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Ciastka
oreo łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę
wylewamy na podpieczony spód. Pieczmy 60 – 80 minut w piekarniku rozgrzanym do
1600C (bez termoobiegu), do momentu aż środek ciasta się zetnie i
delikatnie przyrumieni. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Polewa: Czekoladę wraz ze śmietanką topimy i cienkimi
strużkami polewamy wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz