poniedziałek, 8 maja 2017

SERNIK OREO




Sernik z ciasteczkami oreo upiekłam specjalnie dla mojego męża, który od zawsze uwielbia wilgotne serniki, a od niedawna również te charakterne ciasteczka. Połączenie takie jest baaardzo smaczne i w krótkim czasie musiałam upiec drugą porcję, bo rozchodzi się u nas migusiem!

Spód:
  • 200 g ciastek oreo (ok. 20 sztuk)
  • 60 g roztopionego masła
Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 5 jajek
  • duża szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g ciastek oreo (ok. 10 sztuk)
Polewa:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Spód: Ciasteczka oreo (razem z nadzieniem) wkładamy do malaksera, dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy do uzyskania konsystencji drobnego, mokrego piasku. Masę wysypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy, ugniatamy i podpiekamy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. 

Masa serowa: Jajka miksujemy ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem lub ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując dodajemy po łyżce mielonego twarogu, a na koniec kwaśną śmietanę i mąkę ziemniaczaną. Ciastka oreo łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczmy 60 – 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C (bez termoobiegu), do momentu aż środek ciasta się zetnie i delikatnie przyrumieni. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Polewa: Czekoladę wraz ze śmietanką topimy i cienkimi strużkami polewamy wierzch ciasta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz