poniedziałek, 29 maja 2017

ROGALIKI FRANCUSKIE Z KAJMAKIEM I BANANEM



Najszybsze rogaliki świata! Dobrze trzymać w lodówce zapas gotowego ciasta francuskiego, aby w niecałe pół godziny (łącznie z pieczeniem!) cieszyć się smakiem tych pysznych łakoci. To idealny pomysł z tych, dla niezapowiedzianych gości oraz w sytuacji kiedy mamy pilną potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.

Składniki na 14 rogalików:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • ok. 100 g masy kajmakowej z puszki
  • 1 banan
  • 1 jajko

Ciasto francuskie kroimy na trójkąty o podstawie ok. 10 cm. Każdy trójkąt smarujemy łyżeczką masy kajmakowej, a u podstawy układamy kawałek banana. Zwijamy rogaliki, układamy je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 12 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C (lub do 2200C bez termoobiegu). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz