Kruche spody tartaletek wypełniłam składnikami znanego na
całym świecie deseru „Banoffee” z masy kajmakowej, bananów i bitej śmietany. Są
bardzo poręczne i łatwo poczęstować nimi gości, którzy wpadają w zachwyt już po
pierwszym kęsie. Wyglądają i smakują po królewsku, a ich wykonanie jest
dziecinnie proste.
Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:
- 200 g maki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 – 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 200 g masy kajmakowej z puszki
- 2 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- ciemne kakao do oprószenia
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne,
posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli.
Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche,
dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką
ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od
średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając
wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej posmarować
masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno tartaletek bardzo gęsto
nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Foremki z ciastem
wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 12 – 13
minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C
bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną się lekko rumienić.
Wykonanie: Na przestudzone spody tartaletek wykładamy
po łyżeczce masy kajmakowej. Rozsmarowujemy ją po całym dnie. Banany obieramy,
kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na masie
kajmakowej układamy po 4 – 5 plasterków banana. Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i
wyciskamy na wierzch tartaletek. Oprószamy kakao i dekorujemy plasterkami
banana.
Super deser! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńwszystko co uwielbiam w jednym deserze :O
OdpowiedzUsuń