piątek, 19 maja 2017

PLACKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM




Śniadanie mistrzów do wykonania w kilka chwil! Placki na serku homogenizowanym są delikatne i puszyste, a podane ze świeżymi owocami stanowią pełnowartościowy posiłek. Smacznie i kolorowo dla dużych i małych! 

Składniki na 20 placków:
  • 1 waniliowy serek homogenizowany 250 g
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanka mleka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • świeże owoce, np. maliny i borówki
  • cukier puder do oprószenia

Serek, jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem i łyżką wykładamy niewielkie porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażymy na średnim ogniu do momentu, gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wówczas delikatnie przewracamy je na drugą stronę i smażymy na złoty kolor. Podajemy ze świeżymi owocami, oprószone cukrem pudrem. 

2 komentarze: