Śniadanie mistrzów do wykonania w kilka chwil! Placki na
serku homogenizowanym są delikatne i puszyste, a podane ze świeżymi owocami
stanowią pełnowartościowy posiłek. Smacznie i kolorowo dla dużych i małych!
- 1 waniliowy serek homogenizowany 250 g
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanka mleka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- świeże owoce, np. maliny i borówki
- cukier puder do oprószenia
Serek, jajka, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i olej
miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającym dnem i łyżką
wykładamy niewielkie porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażymy na średnim
ogniu do momentu, gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki
powietrza. Wówczas delikatnie przewracamy je na drugą stronę i smażymy na złoty
kolor. Podajemy ze świeżymi owocami, oprószone cukrem pudrem.
Placki wyglądają jak z reklamy! :) Super!
OdpowiedzUsuńpyszne!!! my bardzo lubimy tego typu placuszki
OdpowiedzUsuń