Najciekawsze przepisy zbieram przy każdej okazji od rodziny
i znajomych. Pomysł na tą fantazyjną zapiekankę mięsną podpatrzyłam u siostry, a jej pierwowzór znalazłam u Ewy Wachowicz.
Jest to danie bardzo eleganckie, idealne na większe przyjęcia lub niedzielny
obiad. Pełne przeplatających się smaków i aromatów, a wcale nie tak
pracochłonne na jakie wygląda.
- 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (ok. 800 g – 900 g)
- 600 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- 500 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml majonezu
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- 2 – 3 łyżki oleju
Wysokie naczynie żaroodporne o wymiarach mniej więcej 20 x
30 cm smarujemy olejem. Pierś z kurczaka kroimy na paski grubości ok. 1 cm i
oprószamy przyprawą do kurczaka. Układamy na dnie naczynia.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na
rozgrzanym oleju, połowę odkładamy, a do reszty dodajemy pieczarki pokrojone w
plasterki. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Studzimy, mieszamy z natką
pietruszki i wykładamy na mięso w naczyniu żaroodpornym.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy pieczarki.
Do odłożonej wcześniej cebuli dodajemy mięso mielone, 1
jajko, bułkę tartą i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy. Masę mięsną równą warstwą układamy na
tartym serze. Powierzchnię wyrównujemy.
Jogurt mieszamy z majonezem, 2 ząbkami czosnku
przeciśniętymi przez praskę oraz szczyptą soli i pieprzu. Sosem polewamy
wierzch zapiekanki.
Pieczemy 60 - 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Podajemy na gorąco, po pokrojeniu na kwadraty.
W czasie pieczenia wydzieli się bardzo duża ilość płynu,
który po upieczeniu, lub w trakcie należy delikatnie odlać (można go
wykorzystać później np. jako bazę do sosu).
Pani Małgosiu, poraz kolejny Pani przepis okazal sie nieoceniony. Wlasciwie juz rzadko korzystam z innych przepisow niz z Pani bloga. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to słyszeć ;) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń