środa, 10 maja 2017

PRZEKŁADANIEC MIĘSNY Z PIECZARKAMI




Najciekawsze przepisy zbieram przy każdej okazji od rodziny i znajomych. Pomysł na tą fantazyjną zapiekankę mięsną podpatrzyłam u siostry, a jej pierwowzór znalazłam u Ewy Wachowicz. Jest to danie bardzo eleganckie, idealne na większe przyjęcia lub niedzielny obiad. Pełne przeplatających się smaków i aromatów, a wcale nie tak pracochłonne na jakie wygląda.

  • 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (ok. 800 g – 900 g)
  • 600 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
  • 500 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 – 3 łyżki oleju

Wysokie naczynie żaroodporne o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm smarujemy olejem. Pierś z kurczaka kroimy na paski grubości ok. 1 cm i oprószamy przyprawą do kurczaka. Układamy na dnie naczynia.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju, połowę odkładamy, a do reszty dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Studzimy, mieszamy z natką pietruszki i wykładamy na mięso w naczyniu żaroodpornym.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Posypujemy pieczarki.
Do odłożonej wcześniej cebuli dodajemy mięso mielone, 1 jajko, bułkę tartą i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze wyrabiamy. Masę mięsną równą warstwą układamy na tartym serze. Powierzchnię wyrównujemy.
Jogurt mieszamy z majonezem, 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę oraz szczyptą soli i pieprzu. Sosem polewamy wierzch zapiekanki.
Pieczemy 60 - 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Podajemy na gorąco, po pokrojeniu na kwadraty.
W czasie pieczenia wydzieli się bardzo duża ilość płynu, który po upieczeniu, lub w trakcie należy delikatnie odlać (można go wykorzystać później np. jako bazę do sosu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz