poniedziałek, 22 maja 2017

TIRAMISU BANANOWE



Lubię szybkie ciasta i chlebki bananowe – czy to z korzennymi przyprawami, czy też z kawałkami czekolady – zawsze się udają i dobrze smakują. Przypadkiem natknęłam się na pomysł, jak wykorzystać takie proste ciasto bananowe do przygotowania eleganckiego tiramisu (TUTAJ). Kiść bananów akurat czekała na ciekawą inspirację, więc wieczorem upiekłam ciasto, a następnego dnia przełożyłam je prostym kremem ze śmietanki i mascarpone, i królewski deser do kawy gotowy.

Ciasto bananowe:
  • 3 duże, dojrzałe banany
  • 115 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
  • 100 ml mocnego naparu z kawy
  • 50 ml likieru kawowego lub czekoladowego
Dodatkowo:
  • 2 banany
  • kakao do oprószenia

Ciasto bananowe: Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem lub ekstraktem waniliowym. Dodajemy jajka, banany rozgniecione widelcem na papkę oraz mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i cynamon.  Miksujemy do połączenia się składników i przelewamy do keksówki o wymiarach 10 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy w blaszce.

Krem: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Miksujemy. 

Wykonanie: Zimne ciasto bananowe wyjmujemy z blaszki. Ścinamy zbyt wyrośniętą górkę, a resztę kroimy w 1 – 1,5 centymetrowe plastry. Naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach mniej więcej 12 x 30 cm wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (dzięki temu łatwiej wyjmiemy i pokroimy gotowy deser). Na dnie układamy plastry ciasta bananowego, jeden obok drugiego. Nasączamy połową ponczu z kawy i likieru. Smarujemy 1/3 kremu. Banany kroimy w cienkie plasterki (aby nie ściemniały można je skropić sokiem z cytryny) i układamy na kremie. Przykrywamy 1/3 kremu i układamy drugą warstwę z kawałków ciasta. Nasączamy je pozostałym ponczem i smarujemy resztą kremu (część można odłożyć do dekoracji). Wierzch oprószamy przez sitko ciemnym kakao. Gotowy deser można udekorować rozetkami z kremu i plasterkami banana. Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

1 komentarz: