piątek, 12 maja 2017

TARTALETKI BANOFFEE




Kruche spody tartaletek wypełniłam składnikami znanego na całym świecie deseru „Banoffee” z masy kajmakowej, bananów i bitej śmietany. Są bardzo poręczne i łatwo poczęstować nimi gości, którzy wpadają w zachwyt już po pierwszym kęsie. Wyglądają i smakują po królewsku, a ich wykonanie jest dziecinnie proste. 

Składniki na 12 tartaletek o średnicy 7 – 8 cm:

Kruche ciasto:
  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 – 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Wypełnienie:
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • ciemne kakao do oprószenia

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, posiekane masło, cukier puder, żółtko, 1 łyżkę zimnej wody oraz szczyptę soli. Energicznie zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kruche, dodajemy kolejną łyżkę zimnej wody i ponownie zagniatamy. Podsypując blat mąką ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy koła nieco większe od średnicy foremek na tartaletki. Układamy je w foremkach i delikatnie dociskając wylepiamy dno i boki. Metalowe lub ceramiczne foremki należy wcześniej posmarować masłem, w przypadku silikonowych nie trzeba tego robić. Dno tartaletek bardzo gęsto nakłuwamy widelcem, aby nie unosiło się w czasie pieczenia. Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie pieczemy je 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C (lub do 2000C bez termoobiegu). Będą gotowe kiedy ich brzegi zaczną się lekko rumienić.

Wykonanie: Na przestudzone spody tartaletek wykładamy po łyżeczce masy kajmakowej. Rozsmarowujemy ją po całym dnie. Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na masie kajmakowej układamy po 4 – 5 plasterków banana. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na wierzch tartaletek. Oprószamy kakao i dekorujemy plasterkami banana.

3 komentarze: