środa, 17 maja 2017

SURÓWKA Z KALAFIORA Z OGÓRKIEM




Uwielbiam surówki ze świeżego, surowego kalafiora. Chrupiące i pełne witamin, pasują do wielu dań obiadowych oraz potraw z grilla. W najprostszej wersji wystarczy połączyć kalafiora z samym koperkiem (tak jak tutaj), ale zdecydowanie zyskują na smaku i urodzie kiedy dodamy ogórka i kukurydzy. Gorąco polecam to połączenie!

  • 1 kalafior
  • 1 długi ogórek
  • 2 – 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 spora łyżka majonezu
  • 1 spora łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól i pieprz do smaku

Z kalafiora wycinamy twardy głąb, a resztę bardzo drobno kroimy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Ogórka obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kalafiora. Dorzucamy kukurydzę oraz drobno posiekany koperek. W oddzielnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, miód oraz sól i pieprz do smaku. Sosem polewamy sałatkę i dobrze mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

4 komentarze:

  1. bardzo fajna suróweczka

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam surowy kalafior <3 ugotowanego nie jestem w stanie przełknąć, ale taki chrupiący aż do mnie krzyczy w sklepie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię tą surówkę, idealnie pasuje do dań z grilla, zabawne jest też zgadywanie co jest głównym jej składnikiem przez osoby, które jedzą ją pierwszy raz, rzadko kto zgaduje, że to kalafior:)

    OdpowiedzUsuń