środa, 28 listopada 2018

ZUPA GULASZOWA Z KAPUSTĄ I CIECIORKĄ




Za oknem dziś pierwszy śnieg, więc w menu jesienno-zimowa, treściwa i sycąca zupa gulaszowa z cieciorką i kapustą. Postawi na nogi każdego zmarzlucha!

  • 50 dag mięsa gulaszowego z szynki
  • 15 dag ciecierzycy
  • 30 dag kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia nadmiar wody odlewamy i zalewamy ciecierzycę czystą wodą, tyle aby sięgała ok. 1 centymetra ponad poziom ciecierzycy. Dodajemy liście laurowe i gotujemy 50 – 60 minut (lub 15 – 18 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości ciecierzycy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Mięso kroimy w małą kostkę i obsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, przez chwilkę podsmażamy i przekładamy do mięsa. Dodajemy 500 ml wody, przecier pomidorowy, kapustę pokrojoną w drobną kostkę, ziele angielskie, wędzoną paprykę oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Gotujemy 30 – 45 minut, do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Zagotowujemy, wlewamy zahartowaną śmietankę, ewentualnie doprawiamy i posypujemy drobno posiekana natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz