Za oknem dziś pierwszy śnieg, więc w menu jesienno-zimowa,
treściwa i sycąca zupa gulaszowa z cieciorką i kapustą. Postawi na nogi każdego
zmarzlucha!
- 50 dag mięsa gulaszowego z szynki
- 15 dag ciecierzycy
- 30 dag kapusty
- 3 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietanki 30%
- pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 3 szklankami wody i
odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnego dnia nadmiar wody odlewamy i
zalewamy ciecierzycę czystą wodą, tyle aby sięgała ok. 1 centymetra ponad
poziom ciecierzycy. Dodajemy liście laurowe i gotujemy 50 – 60 minut (lub 15 –
18 minut pod pokrywą szybkowarową na poziomie turbo), do miękkości ciecierzycy.
W razie potrzeby uzupełniamy wodę.
Mięso kroimy w małą kostkę i obsmażamy z wszystkich stron na
rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka, a na tłuszczu pozostałym po smażeniu
mięsa szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w
talarki, przez chwilkę podsmażamy i przekładamy do mięsa. Dodajemy 500 ml wody,
przecier pomidorowy, kapustę pokrojoną w drobną kostkę, ziele angielskie,
wędzoną paprykę oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Gotujemy 30 – 45 minut, do
miękkości mięsa. Na koniec dodajemy ciecierzycę wraz z wodą, w której się
gotowała. Zagotowujemy, wlewamy zahartowaną śmietankę, ewentualnie doprawiamy i
posypujemy drobno posiekana natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz