środa, 21 listopada 2018

CIASTO NIEBO




Niektóre ciasta nigdy nie wychodzą z mody. Przepis na ciasto „Niebo” można znaleźć w niejednym starym zeszycie. Często figuruje też pod nazwą „Niebo w gębie” lub „Kruszynka” (wśród przepisów s. Anastazji). Moja wersja jest klasyczna – 3 blaty kruchego ciasta przełożone masą jabłkową i kremem orzechowym. To solidna porcja jesienno-zimowego ciasta w tradycyjnych smakach. Polecam!

Kruche ciasto:
  • 2 ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa
Krem orzechowy:
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 250 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
Polewa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Kruche ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy do uzyskania zwartego elastycznego ciasta. Dzielimy je na 3 równe części i każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Placki pieczemy kolejno po 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy 2 łyżki wody i dusimy do momentu, aż część jabłek zacznie się rozpadać, a pozostałe zachowają kształt kosteczki. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby się rozpuściła. Lekko studzimy i wciąż ciepłą masę wylewamy na pierwszy blat ciasta w blaszce. Przykrywamy drugim blatem ciasta i wstawiamy do lodówki do stężenia masy jabłkowej.

Krem orzechowy: Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier i mielone orzechy. Gotujemy 2 minuty i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając po 1 łyżce zimnej masy orzechowej. Krem wykładamy na ciasto i dociskamy ostatnim blatem kruchego ciasta.

Polewa: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała. Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, kakao i mleko. Podgrzewamy, energicznie mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę i podgrzewamy tylko tyle, aby się rozpuściła. Nie gotujemy. Lekko studzimy i polewamy wierzch ciasta.

2 komentarze: