Schab zapiekany w kiszonej kapuście jest soczysty i
aromatyczny. Podałam go na obiad z ziemniakami, a resztę zjedliśmy następnego
dnia z bagietką. Bardzo nam smakowało to solidne, jesienno-zimowe jadło.
- 500 g schabu bez kości
- 500 g kiszonej kapusty
- garść suszonych borowików
- garść suszonych śliwek
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Suszone grzyby zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na
co najmniej 1 godzinę. Kiszoną kapustę lekko odsączamy i drobno kroimy.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, śliwki i grzyby pokrojone w paski wraz
z wodą w której się moczyły. Doprawiamy cukrem i pieprzem, i gotujemy na
średnim ogniu ok. 20 minut, do miękkości kapusty. W razie potrzeby podlewamy
wodą.
Schab kroimy w niezbyt grube plastry i oprószamy z obu stron
solą i pieprzem. Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy
połowę kapusty. Układamy podsmażony schab i przykrywamy pozostałą kapustą.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy łyżkę masła i cebulę
pokrojoną w kostkę. Podsmażamy aż zrobi się szklista, a następnie oprószamy
papryką i mąką. Mieszając smażymy razem przez 2 – 3 minuty i zalewamy mlekiem.
Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem,
majerankiem i gałką muszkatołową. Sosem polewamy schab z kapustą. Zapiekamy 40
minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz