Papryka faszerowana jest świetna na przekąskę, lekki obiad
lub ciepłą kolację. Soczyste, lekko chrupiące warzywo z aromatycznym farszem,
który można doprawić jak kto lubi. Najpopularniejsza wersja to ta z dodatkiem
mięsa, ale wystarczy podwoić ilość pieczarek, a otrzymamy danie wegetariańskie.
- 4 duże, czerwone papryki
- 300 g mięsa mielonego z łopatki
- 300 g pieczarek
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- pęczek pietruszki
- 5 dag żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- olej
Papryki myjemy, odcinamy górne części z ogonkiem, a ze
środka wydrążamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w
drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Rozdrobnione
mięso również podsmażamy. Łączymy ugotowany ryż, podsmażone pieczarki z cebulą
i mięso. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, keczup oraz sól i pieprz do
smaku. Dokładnie mieszamy i faszerujemy papryki z lekkim czubkiem. Przykrywamy
odciętymi kapeluszami, układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i
zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Po tym czasie
naczynie wyjmujemy, paprykowe kapelusze zdejmujemy, posypujemy tartym żółtym serem i
wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut, do momentu rozpuszczenia się sera.
Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz