poniedziałek, 19 listopada 2018

PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM, MIĘSEM I PIECZARKAMI




Papryka faszerowana jest świetna na przekąskę, lekki obiad lub ciepłą kolację. Soczyste, lekko chrupiące warzywo z aromatycznym farszem, który można doprawić jak kto lubi. Najpopularniejsza wersja to ta z dodatkiem mięsa, ale wystarczy podwoić ilość pieczarek, a otrzymamy danie wegetariańskie.

  • 4 duże, czerwone papryki
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 300 g pieczarek
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • pęczek pietruszki
  • 5 dag żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Papryki myjemy, odcinamy górne części z ogonkiem, a ze środka wydrążamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Rozdrobnione mięso również podsmażamy. Łączymy ugotowany ryż, podsmażone pieczarki z cebulą i mięso. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, keczup oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i faszerujemy papryki z lekkim czubkiem. Przykrywamy odciętymi kapeluszami, układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C. Po tym czasie naczynie wyjmujemy, paprykowe kapelusze zdejmujemy, posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. Podajemy na ciepło. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz