czwartek, 8 listopada 2018

PLACKI ZIEMNIACZANE Z KISZONĄ KAPUSTĄ



Chłodniejsze dni powodują, że nabieramy ochoty na dania bardziej kaloryczne. Tradycyjne placki ziemniaczane uwielbiamy wszyscy, ale posmakowała nam też wersja z dodatkiem kiszonej kapusty. To dla nas fajny, nowy smak, godny polecenia! Z dodatkiem kwaśnej śmietany mamy syty, jesienny obiad i choć kaloryczny, to przy tym też pełen dobroczynnych składników.
 
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 – 20 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Studzimy. Kapustę kiszoną dobrze odsączamy i bardzo drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, przestudzoną cebulę, pokrojoną kapustę kiszoną, szczyptę kminku oraz sól i pieprz do smaku. Masę wykładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami.

1 komentarz:

  1. Podobne tradycyjne, Polskie dania podawali w restauracji w Opolu w trakcie mojego wesela ^_^ . Aż mnie ochota nabrała, zrobię je dzisiaj na kolację :)

    OdpowiedzUsuń