Chłodniejsze dni powodują, że nabieramy ochoty na dania bardziej kaloryczne. Tradycyjne placki ziemniaczane uwielbiamy wszyscy, ale posmakowała nam też wersja z dodatkiem kiszonej kapusty. To dla nas fajny, nowy smak, godny polecenia! Z dodatkiem kwaśnej śmietany mamy syty, jesienny obiad i choć kaloryczny, to przy tym też pełen dobroczynnych składników.
- 50 dag ziemniaków
- 15 – 20 dag kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta mielonego kminku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i rumienimy na niewielkiej
ilości rozgrzanego oleju. Studzimy. Kapustę kiszoną dobrze odsączamy i bardzo
drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, przestudzoną cebulę, pokrojoną kapustę
kiszoną, szczyptę kminku oraz sól i pieprz do smaku. Masę wykładamy łyżką na
rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Wykładamy na talerz wyłożony
papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy na gorąco z
dowolnymi dodatkami.
Podobne tradycyjne, Polskie dania podawali w restauracji w Opolu w trakcie mojego wesela ^_^ . Aż mnie ochota nabrała, zrobię je dzisiaj na kolację :)
OdpowiedzUsuń