Gołąbki z kaszą i grzybami to świetna propozycja na bezmięsny obiad. Są lekkie, aromatyczne i lubimy je niemal tak samo jak tradycyjne gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym. Polecam!
- 1 główka kapusty
- 1 kg pieczarek
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 duże cebule
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 100 ml śmietanki 30%
- pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Cebule obieramy, kroimy w
drobną kostkę i również podsmażamy na oleju. Odkładamy po ćwierć porcji
pieczarek i cebuli, a resztę dodajemy do ugotowanej kaszy. Przyprawiamy do
smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy.
Z kapusty wycinamy głąb i zdejmujemy wierzchnie liście. W
dużym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę. Stopniowo zdejmujemy liście,
które zmiękną. Z ugotowanych liści ścinamy zgrubienie łodygi i na środek
nakładamy sporą porcję farszu. Zawijamy liście do środka i zwijamy gołąbki. Na
dnie szerokiego garnka układamy wierzchnie liście z kapusty, a na nich gołąbki.
Zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 50 minut. Po tym czasie bulion
delikatnie odlewamy do rondelka. Dodajemy odłożone wcześniej pieczarki i cebulę
oraz śmietankę wymieszaną z łyżką mąki. Zagotowujemy, przyprawiamy do smaku
solą i pieprze i dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Sosem polewamy
gołąbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz