Na szybką, słodką niespodziankę polecam pyszne, ucierane babeczki z uwielbianą przez dzieci nutellą. Niezawodny przepis
pochodzi z Moich wypieków i korzystam z niego od lat. Ostatnio z powodzeniem
piecze je moja dwunastoletnia córka i zabiera na różne uroczystości klasowe.
Nutella na powierzchni tworzy fajną, lekko chrupiącą skorupkę, a ta wmieszana
do środka pozostaje pół-płynna.
- 140 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 ¾ szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 łyżeczek nutelli
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy
ekstrakt waniliowy, a następnie po 1 jajku i porcji mąki przesianej razem z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki do 2/3 ich
wysokości. Na górę każdej babeczki wykładamy po łyżeczce nutelli (jeśli jest
bardzo gęsta można ją wcześniej delikatnie podgrzać w mikrofalówce) i wykałaczką
robimy „esy-floresy”.
Pieczemy 20 minut w piekarniku z temoobiegiem rozgrzanym do
1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy na kratce.
pysznie wyszły :)
OdpowiedzUsuńjak tylko moje dzieci zobaczyły ten przepis to już nie było rady, trzeba było upiec. Przyznam, że wyszły pyszne! Zresztą wszystkie wypieki z czekoladą w moim domu znikają w mgnieniu oka. Faje porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i od tej pory moje ciasta wychodzą wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Polecam!
OdpowiedzUsuń