poniedziałek, 26 listopada 2018

BABECZKI Z NUTELLĄ




Na szybką, słodką niespodziankę polecam pyszne, ucierane babeczki z uwielbianą przez dzieci nutellą. Niezawodny przepis pochodzi z Moich wypieków i korzystam z niego od lat. Ostatnio z powodzeniem piecze je moja dwunastoletnia córka i zabiera na różne uroczystości klasowe. Nutella na powierzchni tworzy fajną, lekko chrupiącą skorupkę, a ta wmieszana do środka pozostaje pół-płynna.  

Składniki na 12 babeczek:
  • 140 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 łyżeczek nutelli

Miękkie masło miksujemy z cukrem. Cały czas ucierając dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie po 1 jajku i porcji mąki przesianej razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do papilotek na muffinki do 2/3 ich wysokości. Na górę każdej babeczki wykładamy po łyżeczce nutelli (jeśli jest bardzo gęsta można ją wcześniej delikatnie podgrzać w mikrofalówce) i wykałaczką robimy „esy-floresy”.
Pieczemy 20 minut w piekarniku z temoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy na kratce.

2 komentarze:

  1. jak tylko moje dzieci zobaczyły ten przepis to już nie było rady, trzeba było upiec. Przyznam, że wyszły pyszne! Zresztą wszystkie wypieki z czekoladą w moim domu znikają w mgnieniu oka. Faje porady znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ i od tej pory moje ciasta wychodzą wilgotne i niesamowicie czekoladowe. Polecam!

    OdpowiedzUsuń