poniedziałek, 3 grudnia 2018

MAKOWIEC ZWIJANY




Zwijany makowiec na cieście drożdżowym to popularny wypiek bożonarodzeniowy. Mięciutki, wilgotny i z bakaliami, ma w sobie wszystko to co lubimy najbardziej. Z tej porcji piekę zwykle jeden, długi makowiec układany po przekątnej dużej blaszki z piekarnika, ale można też podzielić ciasto na dwie części i upiec dwa mniejsze. 

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 120 ml letniego mleka
  • 5 żółtek
  • ziarenka z laski wanilii
  • 30 g świeżych drożdży
Masa makowa:
  • 500 g suchego maku
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych suszonych moreli
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 – 4 krople aromatu migdałowego
  • 5 białek + szczypta soli
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i letniego mleka, odstawiamy na 15 min, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z resztą mleka i cukru, żółtkami, ziarenkami wanilii i roztopionym, letnim masłem. Wyrabiamy jednolite, sprężyste ciasto, które będzie odchodzić od rąk. Uformowane w kulę przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i przestudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Masło z miodem topimy w rondelku. Dodajemy bakalie, podgrzewamy razem 2 minuty i całość przekładamy do maku. Dodajemy aromat migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę i stopniowo dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszając.

Wykonanie: Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość 5 mm tworząc kształt prostokąta. Na cieście rozsmarowujemy masę makową zostawiając z każdej strony 1 cm nieposmarowanego ciasta. Zwijamy roladę zakładając boki ciasta do środka lub pod spód, układamy na papierze do pieczenia i owijamy dwukrotnie tak, aby się nie rozwinął, zostawiając 1 centymetr luzu od góry. Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po przestudzeniu odwijamy z papieru do pieczenia i smarujemy lukrem z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody. Dekorujemy wg uznania.

1 komentarz: