Groch z kapustą to wyjątkowy przysmak z tradycyjnej kuchni
polskiej serwowany w czasie Wigilii. Lekko kwaśna kapusta aromatyzowana
suszonymi borowikami i wędzonymi śliwkami z grochem ugotowanym na pół-twardo ma
odświętny smak. Bardzo lubię to danie i chętnie jadam je także poza Świętami w całym okresie
zimowym.
- 1 szklanka całego grochu
- 500 g kiszonej kapusty
- garść suszonych borowików
- garść wędzonych śliwek
- 1 duża cebula
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki majeranku
- ¼ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta mielonego pieprzu
- szczypta soli
Groch płuczemy na sicie i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na
12 godzin, odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 30 minut, do
miękkości (nie powinien się rozgotować). Solimy pod koniec gotowania.
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin.
Gotujemy 10 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły, następnie grzyby
siekamy w cienkie paseczki, a wodę z moczenia i gotowania zachowujemy.
Śliwki siekamy w paski. Kiszoną kapustę drobno siekamy,
zalewamy wodą z moczenia grzybów, dodajemy posiekane grzyby, śliwki, liść
laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek oraz pół łyżeczki cukru i szczyptę
pieprzu. Gotujemy 30 minut.
Cebulę obieramy i siekamy w drobna kostkę. Szklimy na oleju
do zrumienienia i dodajemy do kapusty razem z ugotowanym i odcedzonym grochem. Gotujemy
razem 5 – 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz