środa, 5 grudnia 2018

GROCH Z KAPUSTĄ




Groch z kapustą to wyjątkowy przysmak z tradycyjnej kuchni polskiej serwowany w czasie Wigilii. Lekko kwaśna kapusta aromatyzowana suszonymi borowikami i wędzonymi śliwkami z grochem ugotowanym na pół-twardo ma odświętny smak. Bardzo lubię to danie i chętnie jadam je także poza Świętami w całym okresie zimowym.

  • 1 szklanka całego grochu
  • 500 g kiszonej kapusty
  • garść suszonych borowików
  • garść wędzonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta soli

Groch płuczemy na sicie i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 12 godzin, odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok. 30 minut, do miękkości (nie powinien się rozgotować). Solimy pod koniec gotowania.
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy 10 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły, następnie grzyby siekamy w cienkie paseczki, a wodę z moczenia i gotowania zachowujemy.
Śliwki siekamy w paski. Kiszoną kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą z moczenia grzybów, dodajemy posiekane grzyby, śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek oraz pół łyżeczki cukru i szczyptę pieprzu. Gotujemy 30 minut.
Cebulę obieramy i siekamy w drobna kostkę. Szklimy na oleju do zrumienienia i dodajemy do kapusty razem z ugotowanym i odcedzonym grochem. Gotujemy razem 5 – 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz