Pierniczki jak co roku przyciągają do kuchni wszystkie
zwinne paluszki… najpierw do wycinania i dekorowania, a potem podjadania.
Pierniczki z tego przepisu, o ile zapewnimy im dużo wilgoci w powietrzu, miękną
już na drugi dzień, więc można je robić bez obaw tuż przed Świętami.
- 100 g masła
- 100 g płynnego miodu
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 130 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki gorącej wody
Masło z miodem przekładamy do rondelka. Topimy, a następnie
studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę pszenną z cukrem pudrem, kakao i sodą
oczyszczoną przesiewamy do miski. Dodajemy mąkę żytnią, przyprawę do pierników,
jajko, żółtka i masło z miodem. Energicznie zagniatamy zwarte i sprężyste
ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i przez ok. 1
godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje, które
rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 3 – 5 mm. Foremkami
wycinamy świąteczne kształty i układamy je na blaszce wyłożonej matą lub
papierem do pieczenia. Pieczemy po 9 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C.
Studzimy.
Lukier: Cukier puder rozcieramy do gładkości z 2 – 3
łyżkami gorącej wody. Przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką do
pisania i dekorujemy pierniczki wg własnej fantazji.
Inspiracja: Szybkie pierniczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz