poniedziałek, 17 grudnia 2018

SZYBKIE PIERNICZKI




Pierniczki jak co roku przyciągają do kuchni wszystkie zwinne paluszki… najpierw do wycinania i dekorowania, a potem podjadania. Pierniczki z tego przepisu, o ile zapewnimy im dużo wilgoci w powietrzu, miękną już na drugi dzień, więc można je robić bez obaw tuż przed Świętami. 

Składniki na ok. 60 sztuk:
  • 100 g masła
  • 100 g płynnego miodu
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 130 g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki gorącej wody

Masło z miodem przekładamy do rondelka. Topimy, a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Mąkę pszenną z cukrem pudrem, kakao i sodą oczyszczoną przesiewamy do miski. Dodajemy mąkę żytnią, przyprawę do pierników, jajko, żółtka i masło z miodem. Energicznie zagniatamy zwarte i sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, wkładamy do foliowego woreczka i przez ok. 1 godzinę chłodzimy w lodówce. Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje, które rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 3 – 5 mm. Foremkami wycinamy świąteczne kształty i układamy je na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy po 9 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Studzimy.

Lukier: Cukier puder rozcieramy do gładkości z 2 – 3 łyżkami gorącej wody. Przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką do pisania i dekorujemy pierniczki wg własnej fantazji. 

Inspiracja: Szybkie pierniczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz