środa, 19 grudnia 2018

WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU




Kompot z suszonych owoców, podawany zgodnie z tradycją podczas kolacji wigilijnej, świetnie gasi pragnienie, a jednocześnie ułatwia trawienie po skosztowaniu licznych, świątecznych dań. Lubię go popijać przez wszystkie świąteczne dni, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 2 garści suszonych jabłek
  • 2 garści suszonych gruszek
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych fig
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych daktyli
  • łyżka kandyzowanego imbiru
  • skórka z ½ pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 goździków
  • 2 – 3 łyżki miodu

Suszone owoce zalewamy zimną wodą, tak aby wszystkie były w niej zanurzone i odstawiamy na 2 – 3 godziny.
W garnku zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy namoczony susz, skórkę z pomarańczy, laski cynamonu, gwiazdki anyżu, goździki i miód. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Podajemy na ciepło lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz