piątek, 21 grudnia 2018

BARSZCZ Z USZKAMI




Postny, czerwony barszcz z uszkami to tradycyjna zupa wigilijna, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt. U nas też jest zwykle pierwszym, naturalnym wyborem, choć raz na jakiś czas daję szansę zupie grzybowej. Jednak nawet wtedy podaję barszcz bez uszek, w kubeczku. Jego aromat i lekko słodkawy smak idealnie współgrają z pozostałymi daniami na wigilijnym stole.   

Barszcz:
  • 1,5 kg buraków
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sok z cytryny
  • cukier, sól i pieprz do smaku
Farsz do uszek:
  • grzyby z wywaru na barszcz
  • 1 cebula
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
Ciasto na uszka:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli
  • ok. ½ szklanki wrzątku +/- ¼ szklanki zimnej wody

Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły, ok. 30 minut, na małym ogniu. Odcedzamy. Wywar zachowujemy do barszczu, a ugotowane grzyby do farszu.

Barszcz: Warzywa obieramy, kroimy w dużą kostkę i zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy 50 minut, do miękkości buraków i uzyskania wywaru o intensywnym kolorze. Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i odstawiamy do przestudzenia. Zimny wywar z warzyw odcedzamy, dodajemy wywar z grzybów oraz majeranek i zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 

Farsz do uszek: Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy grzyby z wywaru bardzo drobno posiekane lub zmielone w maszynce do mięsa. Wsypujemy bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. 

Uszka: Z mąki, oleju, soli i wody zagniatamy ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 15 minut, a następnie bardzo cienko rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką. Wykrawamy kwadraty o boku 4 cm. Na każdy nakładamy farsz, sklejamy po przekątnej, a następnie łączymy dwa końce, tworząc pierścień dookoła palca. Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z barszczem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz