poniedziałek, 10 grudnia 2018

MIODOWY ORZECHOWIEC




Orzechowiec na kruchych, miodowych plackach przełożony pysznym kremem budyniowym i kajmakiem to obok makowca i piernika stała pozycja bożonarodzeniowych wypieków. Najlepszy jest po dwóch, a nawet trzech dniach, kiedy ciasto skruszeje, więc jego niewątpliwą zaletą jest to, że można go upiec już kilka dni przed świętami. Jestem pewna, że karmelowej masie z chrupiącymi orzechami nikt nie będzie mógł się oprzeć…

Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 125 g masła lub margaryny
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mleka
Orzechowy karmel:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g orzechów włoskich
Krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej (510g)

Ciasto miodowe: Sodę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy. Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder i kakao. Dodajemy żółtka, miód, zimne posiekane masło oraz sodę rozpuszczoną w mleku. Składniki siekamy, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego elastycznego ciasta. Dzielimy je na 3 równe części i każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 22 x 26 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Dwa pierwsze placki pieczemy po 15 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Na trzeci placek przygotowujemy orzechowy karmel.

Orzechowy karmel: Orzechy włoskie siekamy na niezbyt drobne kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i miód. Zagotowujemy i dodajemy orzechy. Mieszając podgrzewamy przez 2 – 3 minuty. Gorącą masę wylewamy na trzeci spód miodowego ciasta i pieczemy 18 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Studzimy.

Krem budyniowy: Żółtka miksujemy ze szklanką mleka, proszkiem budyniowym, cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy masę żółtkową i energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gorący budyń zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane masło i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 

Wykonanie: Ćwierć gorącej masy budyniowej odkładamy, a pozostałą wylewamy na pierwszy spód miodowego ciasta. Na masę wykładamy drugi blat miodowego ciasta. Do odłożonej masy budyniowej dodajemy masę kajmakową z puszki, miksujemy i rozsmarowujemy na powierzchni ciasta. Na górze układamy blat ciasta z orzechowym karmelem. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej na 1 dobę. 


2 komentarze: