Do czystego, wigilijnego barszczu polecam pieczone pierogi w kształcie choinek. W zmienionej, ciekawej formie, ale z tradycyjnym farszem z kiszonej kapusty i grzybów.
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 10 g drożdży
- szczypta soli
- 300 g kiszonej kapusty
- 50 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 listek laurowy
- szczypta cukru
- 1 łyżka bułki tartej
- ½ łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- olej
- 1 jajko do posmarowania
- kminek do posypania
Farsz: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc, aby zmiękły. Następnego dnia odsączamy je i bardzo drobno kroimy. Wodę z moczenia zachowujemy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną
kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Kiszoną kapustę drobno siekamy,
dodajemy liść laurowy, podsmażoną cebulkę, posiekane grzyby i pół szklanki
wody, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości kapusty, ok. 30 minut.
Studzimy i ewentualnie odsączamy nadmiar płynu. Dodajemy bułkę tartą i przyprawiamy
do smaku majerankiem, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem.
Ciasto: Przesianą mąkę
siekamy z masłem. Wlewamy wymieszane ze śmietaną drożdże. Dodajemy szczyptę
soli i jajko. Zagniatamy zwarte ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2-3
mm i foremką do ciastek wycinamy choinki. Na połowie wyciętych choinek
wykładamy porcję farszu. Od góry układamy pozostałe choinki, dociskamy i dobrze
sklejamy boki, dociskając je widelcem. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i
posypujemy kminkiem. Pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 2000C,
do zrumienienia. Podajemy na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz