piątek, 7 grudnia 2018

WIGILIJNE NALEŚNIKI Z MAKIEM




Na stole wigilijnym nie może zabraknąć słodkiej potrawy z makiem i bakaliami. Proponuję danie nietypowe, ale za to bardzo pyszne i od razu zaakceptowane przez wszystkich domowników – naleśniki z makiem. Masę makową oczywiście najlepiej przygotować samemu i dodać takich bakalii jakie najbardziej lubimy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z braku czasu, użyć gotowej masy z puszki. 

Naleśniki:
  • 200 g mąki
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 – 250 ml mleka
  • olej do smarowania patelni
Masa makowa:
  • 250 g suchego maku
  • 50 g masła
  • 50 g miodu
  • 1 łyżka namoczonych rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 – 3 krople aromatu migdałowego

Naleśniki: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie porcje ciasta wylewamy cienką warstwą na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smażymy do zrumienienia z obu stron. Z tej porcji otrzymałam 15 naleśników.

Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i przestudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Masło z miodem topimy w rondelku. Dodajemy bakalie, podgrzewamy razem 2 minuty i całość przekładamy do maku. Dodajemy aromat migdałowy i mieszamy.

Wykonanie: Naleśniki smarujemy masą makową, zwijamy w ruloniki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na paterze. Całość można oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze: