Na stole wigilijnym nie może zabraknąć słodkiej potrawy z
makiem i bakaliami. Proponuję danie nietypowe, ale za to bardzo pyszne i od
razu zaakceptowane przez wszystkich domowników – naleśniki z makiem. Masę
makową oczywiście najlepiej przygotować samemu i dodać takich bakalii jakie
najbardziej lubimy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z braku czasu, użyć
gotowej masy z puszki.
- 200 g mąki
- 20 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 200 – 250 ml mleka
- olej do smarowania patelni
- 250 g suchego maku
- 50 g masła
- 50 g miodu
- 1 łyżka namoczonych rodzynek
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 2 – 3 krople aromatu migdałowego
Naleśniki: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania
gładkiego ciasta. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie porcje ciasta wylewamy cienką
warstwą na rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię. Smażymy do zrumienienia z
obu stron. Z tej porcji otrzymałam 15 naleśników.
Masa makowa: Mak zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1 cm
ponad jego powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i
przestudzenia, a następnie dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na drobnych
oczkach. Masło z miodem topimy w rondelku. Dodajemy bakalie, podgrzewamy razem
2 minuty i całość przekładamy do maku. Dodajemy aromat migdałowy i mieszamy.
Wykonanie: Naleśniki smarujemy masą makową, zwijamy w
ruloniki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na paterze. Całość można
oprószyć cukrem pudrem.
ślicznie wyglądają
OdpowiedzUsuńW sam raz na Wigilię!
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne...
:)