Elegancki, czekoladowy i mocno alkoholowy tort z wiśniami.
Jest lekki jak pianka, wilgotny i rozpływający się w ustach. Po prostu
rewelacyjnie pyszny! Uświetni każdą doniosłą okazję, zapewniam!
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 750 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 300 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 1-litrowy słoik kompotu z wiśni drylowanych
- 200 ml rumu
- ewent. brązowy barwnik spożywczy lub 1 gorzka czekolada
- wiśnie w żelu do dekoracji
Wiśnie: 2 lub 3 dni wcześniej odsączamy wiśnie z
kompotu, wkładamy je do słoika, zalewamy rumem i odstawiamy do lodówki. W tym
czasie kilkakrotnie nimi potrząsamy. Kompot zachowujemy i również przechowujemy
w lodówce.
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na sam koniec
wsypujemy przesianą mąkę i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia
się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem
wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 35 min.
Krem czekoladowy: 250 ml śmietany podgrzewamy na
małym ogniu, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu aż się rozpuści.
Należy pilnować aby masa się nie zagotowała. Przestudzoną masę chłodzimy w
lodówce przez 2-3 godz. Po tym czasie ubijamy mikserem pozostałe 500 ml
kremówki z cukrem pudrem i cały czas miksując dodajemy po jeden łyżce
schłodzonej masy czekoladowej, na zmianę z serkiem mascarpone, aż do powstania
puszystego, gładkiego kremu.
1/3 część kremu odkładamy do dekoracji tortu. Masa będzie
jasnoczekoladowa, więc jeśli zależy nam na ciemniejszej dekoracji, wystarczy do
tej porcji dodać odrobinę brązowego barwnika lub dodatkową gorzką czekoladę
rozpuszczoną na parze.
Poncz do nasączania: Wiśnie odsączamy z rumu. Rum
przelewamy do szklanki i uzupełniamy ją do pełna kompotem z wiśni.
Wykonanie: Biszkopt przekrawamy na 3 części. Na
paterze układamy pierwszy blat, nasączamy go 1/3 ponczu, smarujemy połową kremu
czekoladowego, na wierzchu układając wiśnie nasączone rumem. Wykładamy kolejny
blat biszkoptu, nasączamy go 1/3 ponczu, smarujemy pozostałym kremem
czekoladowym i układamy pozostałe wiśnie. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptu
i nasączamy go resztą ponczu. Wierzch i boki smarujemy odłożonym, ewentualnie
przyciemnionym kremem. Dekorujemy wg uznania rozetkami z kremu i wiśniami w
żelu.
Tort przechowujemy w lodówce.