To wariacja na temat naszych ulubionych kotletów rybno-ziemniaczanych,
tym razem z wędzoną makrelą. Kotleciki są delikatne, mięciutkie i bardzo
smaczne. Idealnie pasuje do nich sałatka z pomidorów. Polecam!
Składniki na 12
kotletów:
- 200 g wędzonej makreli
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
- ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy i
razem z makrelą dokładnie obraną z ości i ziemniakami przepuszczamy przez
maszynkę do mielenia. Możemy też całość zmiksować blenderem lub bardzo dobrze
rozgnieść widelcem. Do masy dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej, pietruszkę lub
koperek, słodką paprykę, sól i pieprz
smaku. Dłońmi maczanymi w wodzie formujemy zgrabne kotlety, panierujemy
je w bułce tartej i smażymy na złotobrązowo na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz